Jozefien Verstraete ontwerpt juwelen: “Alles wat blinkt, zie ik graag”

Jozefien Verstraete showt enkele van haar zelfgemaakte juwelen. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Eén van de uitblinkers tijdens de jongste uitgave van Buren bij Kunstenaars was Jozefien Verstraete, die haar eigen juwelen en oorringen voorstelde in de woning van Geert en Annemie Cottenie-Bekaert in de Meersstraat. Jozefien doet dit in bijberoep. “Dat zal zo blijven. Ik ben te sociaal en zit niet graag een hele dag in mijn atelier”, bekent ze.

Jozefien Verstraete (24) is getrouwd met hovenier Laurens Mylle. Ze wonen in de Zwanestraat op de Menne, waar Jozefien op de bovenverdieping haar eigen atelier heeft om juwelen te ontwerpen. “Toen ik in school zat, keek ik op naar Kathleen Claerhout die in de Fami werkte. Ik zei altijd in school: ik wil leren voor de Fami“, lacht Jozefien. “Toen verkochten ze daar vooral Alessiproducten. In ‘t Kruidvat stond ik altijd stil bij de rekken met oorringen. Al wat blinkt zie ik graag. Toen ik in het zesde leerjaar zat, trokken we naar een beurs waarop allerlei beroepen voor de toekomst te zien waren. Juwelen ontwerpen sprak mij aan. Je kon dat in Antwerpen aanleren, maar je moest ook een stoel kunnen vervaardigen. Dat schrok mij af. Ik moest toch geen stoel kunnen ontwerpen wanneer ik juwelen wou maken? Ik zag dat dus niet zitten. Ik ging twee jaar naar Edelweiss in de Schoolstraat en daarna volgde ik de technische richting mode in de Ave in Izegem. Ik volgde ook een dagopleiding juwelenontwerp bij Syntra West in Kortrijk. Eens afgestudeerd, ging ik aan de slag als keukenhulp bij Rouge è Blanc in de Bruggestraat. Die juwelen bleven mij echter aanspreken. Ik begon dus eerst thuis met het ontwerpen van eigen en vooral kleine juwelen.”

Goud

Jozefien blikt tevreden terug op haar studies bij Syntra West in Kortrijk. “Het was interessant omdat het vooral praktijkles was, minder theorie. Je leert geen ring maken door op een blaadje te schrijven hoe je dat moet doen. Je leert wel een ring maken door die zelf te ontwerpen. Maakte je fouten, dan leerde je daaruit voor het volgende ontwerp. Ik volgde ook nog avondopleidingen, waaronder voor zettingen. Stenen zetten kan ik echter niet. Daarvoor ga ik naar een zetter in Kortrijk. Ik maak ringen en ook oorringen. Ik werk ook met gekleurde stenen. Goud is niet meer zo in trek. Het is duurder, maar de mensen hebben ook schrik gekregen om het te dragen, vooral dan om het te verliezen of beroofd te worden. Wat ik in goud maak, komt door bijvoorbeeld erfenissen. De klanten die gouden juwelen erfden komen langs om die te doen smelten, waarna ik daar een exclusief ontwerp van maak.”

Prijs

“Ik werk al 5,5 jaar bij Rouge è Blanc, mijn juwelen doe ik in bijberoep. Ik denk niet dat ik ooit volledig zelfstandig zal worden. Waarom? In Ingelmunster moeten er bij manier van spreken geen 15 juweliers actief zijn. Daarnaast zit je als juwelier iedere dag alleen in je atelier. Daar heb ik het moeilijk mee. Ik ben zo graag onder de mensen”, bekent Jozefien, die heel tevreden terugblikt op de recentste uitgave van Buren bij Kunstenaars. “Mijn juwelen waren te bezichtigen in de woning van Geert en Annemie Cottenie-Bekaert in de Meersstraat. Er kwam veel volk op af. Zelfs mensen van mijn eigen gemeente wisten niet dat ik zoiets deed. Mijn deelname is dan ook geslaagd. Nieuwe mensen leerden mijn ontwerpen kennen. Ik maak meestal eigen ontwerpen. Ik informeer altijd bij mijn klant naar de voorkeur, maar soms laten de mensen mij vrij. Als juwelenontwerpster mag ik creatief zijn, maar het moet vooral ook juist zijn. En de prijs? Die hangt af van het materiaal dat ik moet gebruiken. Bij mij kan je al oorringen van 20 of 30 euro verkrijgen, maar ik maakte ook al eens een halsketting van 3.000 euro. De prijs hangt ook af van het gebruik van zilver of goud, echte diamanten, enz. Ik probeer wel goedkoop te blijven, zodat iedereen zich een nieuw juweel kan aanschaffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier