Jonkwerk brengt geur van leer terug

Klaas, Julie & Laura. © BDV
Redactie KW

Op zaterdag 26 januari opende de 25-jarige Kortrijkzane Julie Wyseur het concepthuis Jonkwerk in de Brugsestraat. Naast haar eigen accessoires in leder, biedt ze er ook onderdak aan het werk van haar vrienden Laura Leysen (25) en Klaas Gesquière (26).

Ruim drie jaar heeft Julie Wyseur aan haar gloednieuwe zaak Jonkwerk gewerkt. De volledige binnenkant van haar pand in de Brugsestraat 14 moest eraan geloven en met eigen handen bouwde ze haar grote droom door de jaren heen, na haar uren, uit. Na haar opleiding Industrieel Productontwerp (IPO) aan Howest volgde ze nog een jaar lederbewerking in Roeselare, waar ze onder meer handtassen en portefeuilles leerde maken. “Die opleiding sloot ik af met een twee maanden durende stage bij Collectif d’Anvers waar ik van Natalie Van Lijsebettens de knepen van het vak leerde”, vertelt Julie.

Er is nog plaats bij Jonkwerk. Iedereen is welkom om zijn werk aan mij voor te stellen

Julie specialiseerde zich in het ontwerpen en het maken van accessoires uit leder, die ze via haar website jwdesign.be verkocht. “Mijn atelier was mijn appartement in die periode”, herinnert ze zich nog goed. “Het leer dat ik nodig had, lag over de hele living verspreid, stikken en naaien deed ik in de keuken. Het was allesbehalve professioneel.” Julie bleef dromen van een eigen werkruimte en winkel, en kocht het pand in de Brugsestraat waarin ze als een bezetene dag en nacht begon te werken. “Na een jaar kon ik er wonen en werken, maar dan heeft het nog twee jaar geduurd vooraleer Jonkwerk af was.”

Workshop

In het concepthuis Jonkwerk biedt Julie haar accessoires in leer aan. “Samen met de klant ga ik op zoek naar het geschikte accessoire“, vertelt ze. De sterktes van haar producten zijn dat ze uniek zijn en levenslang meegaan. Maar omdat ze weet hoe moeilijk het is om als starter een zaak uit de grond te stampen, biedt ze ook ruimte aan haar vrienden Klaas en Laura. Klaas maakt onder het pseudoniem Petrichor kunst met roestmetaal en Laura creëert decoratieve objecten in keramiek. “En er is nog plaats bij Jonkwerk”, weet Julie. “Iedereen is welkom om zijn werk aan mij voor te stellen.” Verder organiseert ze ook nog workshops lederbewerking in haar concepthuis. “Ik geef twee types workshops. Ik leer mensen naaien met de hand en met een naaimachine.”

Voorlopig combineert Julie Jonkwerk nog met twee andere jobs maar ze hoopt zo snel mogelijk volledig zelfstandig te worden. Wie Jonkwerk wil bezoeken kan via de website een afspraak maken. “Op donderdagnamiddag is er vrije opening om de drempel te verlagen“, besluit ze. (BDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier