Jonge Kachtemnaar Henri Decruy lanceert gloednieuw eigen meubelmerk

Henri Decruy op een van de onderstellen voor de meubelen die hij op de markt brengt. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Henri Decruy op een van de onderstellen voor de meubelen die hij op de markt brengt. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Henri Decruy (27) stapt in de voetsporen van zijn pa en opa en zoekt zich een weg in de meubelsector. Dat doet hij met een eigen meubelmerk Topp and Legg, maar vooral ook met een eigen concept. Niet enkel met oog voor esthetiek, maar ook voor duurzaamheid.

Henri Decruy, die nog bij zijn ouders in de Hogestraat in Kachtem woont, studeerde bedrijfsmanagement in Vives Kortrijk, vervolgens communicatiewetenschappen aan UGent, deed er nog een jaartje Erasmus bij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en rondde af met een jaar businessschool in Madrid. “Wat te vergelijken met Vlerick in België”, schetst Henri.

Henri zag dus al een stukje van de wereld, maar vond zijn professionele toekomst eigenlijk dicht bij huis. De familie Decruy staat in de regio synoniem met meubelen. “Mijn overgrootvader Kamiel Decruy was een broer van André en Achiel. Die laatste twee, een tweeling, zijn de oprichters van Meubelen Decruy in Rumbeke waar heel wat uit groeide. Ook Sportline en ‘t Casteelken sproten daar uit voort. Mijn overgrootvader Kamiel zat niet in de zaak, maar mijn opa Roger en pa Jürgen werkten er wel. Ondertussen heeft mijn pa twee bedrijven die zich vooral toespitsen op de groothandel in meubelen.”

Showroom

En op het bedrijf van zijn pa in de Schardouwstraat in Izegem heeft Henri nu zijn eigen stek gevonden. “Een stockageruimte hebben we hier nu omgebouwd tot een showroom. Die is nog niet helemaal af, alles heeft door corona ook wat vertraging opgelopen. Gelukkig mogen we nu wel opnieuw klanten 1 op 1 ontvangen in de showroom en de eerste collectie voorstellen.”

Henri heeft dus een eigen meubellijn uitgedokterd en de naam Topp and Legg verraadt al deels het concept. “Onze eerste collectie bestaat uit eettafels. In de meubelsector is alles al eens uitgevonden, maar wij besloten om te opteren voor eenvoud. Uiteraard met aandacht voor esthetiek. Bij ons kun je diverse onderstellen (legg) van tafels combineren met verschillende vormen aan tafelbladen (topp). Zo hebben we 800 unieke tafelcombinaties die je zelf kunt configureren op onze site. We werken met topmaterialen, want we mikken op duurzaamheid. Als je gezin plots uitbreidt, kun je bijvoorbeeld een groter tafelblad op je onderstel laten plaatsen. Of je kunt het kleur van je onderstel switchen als je van interieur verandert. Een mooi voorbeeld van circulaire economie.”

Toekomstplannen

Voor de eerste collectie is Henri in zee gegaan met de West-Vlaamse ontwerper Cas Moor. Hij verdiende de voorbije vijf jaar internationaal zijn sporen met een portfolio dat gaat van lichtdesign voor Dark Lighting tot meubelontwerp voor Per Use. “Ook de productie gebeurt lokaal. Richtprijs voor een tafel bij Topp and Legg is 2.000 euro.”

Voorlopig houdt Henri het dus bij tafels voor het interieur, maar later komen daar wellicht ook exterieur meubelen bij. “Bedoeling is dat we bij een tweede collectie ook zorgen dat die combineerbaar zijn met elementen uit de eerste. En we denken ook al na over krukken, bijzettafels, stoelen…”

De meubels zijn nog tot 15 december te zien in de KIOSK op de Graanmarkt in Kortrijk, een initiatief van Designregio Kortrijk. Meer info en zelf je tafel samenstellen kan op op

www.toppandlegg.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier