Jong talent met liefde voor podcasts creëert app met tips en persoonlijke aanbevelingen

Serge uit Waregem en Jens uit Nazareth combineerden hun vaardigheden en ontwikkelden een app die je wegwijs maakt in de podcastwereld. © Checkpod
Phebe Somers

Fans van het gesproken woord, jullie leven wordt na het lezen van dit stuk weer een tikkeltje gemakkelijker. Jonge ondernemers Serge en Jens maakten een gebruiksvriendelijke app waarop je podcasts kunt ontdekken én beoordelen. “We vroegen ons af waarom dat nog niet bestond, dus vulden we dan maar zelf dat gat in de markt”, klinkt het.

Tegenwoordig worden we overspoeld met mediacontent, maar helaas is niet alles even kwaliteitsvol. Om te filteren kunnen we een beroep doen op tal van reviewplatformen. Restaurants krijgen een score van gebruikers op TripAdviser, voor boeken is er Goodreads, wijn kies je dankzij Vivino, films reviewen kan op IMDB… Wie echter een goede podcastaanbeveling zoekt moet rekenen op een goed geïnformeerde sociale kring, die hopelijk dan ook nog eens dezelfde interesses heeft.

Groot aanbod

© Checkpod

Het is een probleem waar ook Serge Morel en Jens Vandenberghe mee kampten. Serge komt uit Waregem en Jens uit Nazareth, maar de intussen 25-jarige mannen leerden elkaar kennen in Gent. Beiden volgden ze daar de opleiding burgerlijk ingenieur. Eens afgestudeerd ging Serge aan de slag bij de start-up Stampix als Chief Technology Officer, Jens belandde ging de richting van sales en marketing uit bij Coca Cola.

Als fervent podcastluisteraar was Jens dikwijls op zoek naar nieuwe aanbevelingen. “Podcasts passen perfect in een maatschappij waar alles on demand moet kunnen worden geconsumeerd. Je luistert wanneer het voor jou past: tijdens het strijken, in de auto, tijdens een wandeling… Het aanbod is enorm, maar het is niet altijd eenvoudig om te filteren”, vertelt het duo. Jens klopte geregeld aan bij Serge voor tips, zo ontstond het idee om zélf een applicatie te ontwikkelen.

Ambitieus

© Checkpod

“Iets soortgelijks bestaat nergens in Europa. In de VS zijn er twee bedrijven die zo’n reviewplatform hebben gemaakt, maar zij richten zich quasi uitsluitend op de Amerikaanse markt. Wij willen podcasts in tal van verschillende talen in onze database”, vertelt Serge. Checkpod is het resultaat van een goeie match op vlak van competenties: Serge neemt het technische aspect van de app op zich, Jens richt zich meer op het marketinggedeelte.

Momenteel werken de jonge mannen nog fulltime en sleutelen ze aan Checkpod in hun vrije tijd. Daar kan echter volgens Serge mogelijks binnenkort verandering in komen. Ze werden namelijk recent aanvaard in het start-upprogramma van KBC. “We hebben hoge ambities. We willen de Europese markt doorbreken door in verschillende talen op te starten. De enige manier om te groeien is namelijk om te zorgen dat we voldoende gebruikers aantrekken die effectief beoordelen over hun favoriete podcasts achterlaten. Zo kunnen we ook, met behulp van artificiële intelligentie, gerichte aanbevelingen doen op basis van bepaalde aspecten die voor jou belangrijk zijn”, legt Serge uit. Je kunt Checkpod downloaden via Google Play en de App Store, maar je kunt ook gewoon de website raadplegen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.