Johan en dochter Renée Pillen zijn rasechte Roeselaarse commerçanten

Johan Pillen en dochter Renée, echte Roeselaarse commerçanten. (foto S.Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Johan Pillen en dochter Renée, echte Roeselaarse commerçanten. (foto S.Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Als er één Roeselaarse familie het predikaat ‘commerçant van hier’ verdient, dan is het wel de familie Pillen. Vandaag staan Johan Pillen en dochter Renée aan het hoofd van enkele bedrijven, maar de familiegeschiedenis begon eigenlijk met wasspelden en kolen.

Plaats van afspraak is de Rumbeeksegravier 166/D, waar Johan Pillen en dochter Renée recent hun activiteiten bundelen. Aan de gevel komt binnen afzienbare tijd in hippe neonkleuren ‘www.thinktankcorner.be’ en dit dekt eigenlijk wel de lading. Hier worden namelijk commerciële ideeën geboren en uitgewerkt. En dat is altijd het handelsmerk geweest van de firma Pillen.

De vorige generaties waren al gedreven handelaars?

Johan Pillen: “Het begon al met mijn grootvader Valère Pillen. Die startte een handel in wasspelden, brandhout en kolen in de Meulebekestraat op Krottegem. Ik herinner me nog de kolenkoer waar ik als kleine jongen speelde. Op een bepaald ogenblik nam mijn pa de zaak over, verhuisde de zaak naar de Kaaistraat en begon pa René ook met een mazouthandel. Het was de tijd dat mensen hun huizen begonnen te verwarmen met mazout. Mijn pa nam het risico, kocht een vrachtwagen om mazout thuis te leveren en startte ook met een benzinestation. In 1986 kwam ik in het bedrijf en ik zette nog meer in op benzinestations. We gingen van één naar vijf benzinestations.”

Maar er kwam een switch?

“Op een bepaald ogenblik werd de wetgeving op het gebied van stockeren van brandstoffen almaar ingewikkelder en vroeg dit meer en meer investeringen. Wij werkten toen met twintig medewerkers in de benzinestations en de thuisleveringen en op een bepaald ogenblik moesten we kiezen. We waren eigenlijk te klein om te overleven in deze sector en een uitbreiding en kapitaalsverhoging zagen we niet echt zitten. We hebben dan onze zaak verkocht aan G&V.”

“Maar wij bleven niet stilzitten, want we hadden al andere activiteiten ontwikkeld. We merkten dat er steeds meer wetgeving kwam rond veilige stockering van mazout en gevaarlijke producten in bedrijven en daar boden wij een antwoord op.”

“Ik heb altijd veel buitenlandse beurzen bezocht waar ik zaken oppikte die in België nog niet doorgedrongen waren. Met onze firma Empteezy spelen we in op de almaar striktere wetgevingen.”

En dochter Renée kwam bij de firma?

Renée Pillen: “Na mijn studies Marketing & Sales aan de Artevelde Hogeschool Gent en mijn stages op het hoofdkwartier van Yves Rocher in Wallonië ben ik in het familiebedrijf begonnen. Ik heb ook een opleiding preventieadviseur gevolgd, want ik wil echt wel van alles op de hoogte zijn voor Empteezy.

Ons belangrijkste doel is om bedrijven te helpen bij het veilig implementeren en naleven van de wetgeving in verband met olie- en chemische opslagbehoeften. Onze producten zijn dan ook geproduceerd om te voldoen aan de vereisten van verschillende werkomgevingen, waaronder industriële, commerciële, militaire, maritieme en educatieve omgevingen.”

“Zonder strenge wetgeving hebben bedrijven ons minder nodig”

“Het is vreemd om dit te vertellen, maar zonder een strenge wetgeving zouden bedrijven ons minder nodig hebben. Dat is ook de sterkte van onze familie: we denken na, maar nooit te lang. We handelen naargelang de behoeften die er zijn of die wij menen te ontdekken.”

Johan: “Onze firma SBP vertelt hetzelfde verhaal. Met SBP bieden wij oplossingen voor watermanagement aan. Wij gebruiken onze expertise om hoogwaardige, innovatieve oplossingen voor waterbehandeling en wateropslag aan te bieden.”

Jullie zijn ook een beetje visionair?

Johan: “We proberen een klein beetje vooruit te denken. Met FirePro zetten we in op brandbeveiliging en brandpreventie. Er is momenteel nog geen wetgeving voor de beveiliging en het bewaren van lithiumbatterijen die we vinden in fietsen of drones, maar dat is maar een kwestie van tijd. Wij proberen nu al antwoorden en oplossingen te bieden op de vragen en problemen die zullen komen rond deze producten.”

En dan komt nog het verhaal van de mondmaskers?

Johan: “Dat was toch een sterk staaltje van snel schakelen.” ( lacht ) “Dankzij onze man in China, Kris Vanlerberghe, en Alexander Deceuninck en AD Delhaize van Geert Omez konden wij met Mondideal op korte tijd een grote hoeveelheid plexi-mondmaskers op de markt brengen.”

Renée : “Wij denken vooruit en staan niet stil. Anders haal je het niet in zaken. Gelukkig zijn mijn pa en ik enorm complementair.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier