Het Joblabo maakt, aan de hand van interactieve games, quizvragen, scanbare infoborden, filmpjes, touchscreens en educatieve pakketten, kinderen wegwijs in deze boeiende sector. "Tijdens een begeleid bezoek wordt de klasgroep door een gids rondgeleid waarbij de modules van het centrum worden toegelicht", zegt Liederik Cordonni, regiomanager van het Huis van de Voeding.

Individueel traject

"Elke bezoeker doorloopt daarna met een tablet waarop tien smartgames te vinden zijn, een individueel traject en leert zo zijn/haar eigen competenties kennen. Ondertussen zijn de kinderziektes de wereld uitgeholpen en investeren we vanaf dit schooljaar nog meer tijd in het aanbieden van kwaliteit en extra initiatieven." De leerkrachten én leerlingen waren volgens Liederik heel enthousiast. "We kregen veel positieve feedback en het feit dat scholen van vorig jaar zich opnieuw inschrijven voor een bezoek, bewijst dat we goed bezig zijn."

Website

Sinds begin augustus is Delphine Vandecaveye het aanspreekpunt voor het Joblabo. "Het is één van mijn taken om dit concept nog meer kenbaar te maken bij het grote publiek van leerkrachten. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse organisatie, het onderhouden en opvolgen van de website die binnenkort online gaat en het uitwerken van educatieve pakketten. Het voorbije jaar kregen we 5.000 bezoekers over de vloer maar dit kan gerust verdubbeld worden", klinkt het ambitieus.

"Ons bezoekersaantal kan gerust verdubbeld worden"

"Zo'n 40 procent komt uit de regio Roeselare. Daarnaast krijgen we vooral leerlingen uit West-Vlaanderen en een kleine twintig percent komt uit de rest van Vlaanderen. De rijkdom, diversiteit en het economisch belang van de agro-voedingsindustrie mogen zeker niet onderschat worden en net daarom is die kennismaking voor de jeugd zo belangrijk."

Delphine kan rekenen op een equipe van 7 personen, van wie de meesten vrijwillig groepen begeleiden of workshops aanbieden. Het Job-labo bevindt zich in het 'Huis van de Voeding', Spanjestraat 141. Een begeleid bezoek kost 35 euro per groep (max. 25 personen) en de prijs voor een begeleid educatief pakket bedraagt 50 euro per groep (max. 25 personen). Het Joblabo kan enkel bezocht worden door klasgroepen en werkzoekenden, na afspraak.

Het Joblabo Voeding is een initiatief van de POM West-Vlaanderen en haar Academie voor de Toekomst. Hiermee wil de POM de tewerkstelling in o.a. de voedingsindustrie ondersteunen.

Meer info op www.joblabo.be.