Jimmy Pannier ontwikkelde online forum voor lokale handel in Komen-Waasten

foto SR
Redactie KW

De lockdown is een feit en alle niet-essentiële winkels moesten de deuren sluiten. Ook de horeca onderging hetzelfde lot. De online handel kan een oplossing bieden maar vergt heel wat tijd en kennis. Komenaar Jimmy Pannier (34) biedt een kant en klare oplossing aan via het platform ‘J’aime Mon Village’. “Lokaal verkopen is voor handelaars gratis”, klinkt het bij de techneut.

Waar we allemaal voor vreesden werd afgelopen week ook realiteit: de handel kwam in België tot een volledige stilstand. De maatregelen lieten wel toe dat ondernemers online verder konden blijven werken, waardoor heel wat handelaars werden geconfronteerd met hun website of het ontbreken ervan. Jimmy Panier, op weekdagen aan de slag als programmeur bij een ICT-afdeling, had de bui al voelen hangen. “Er werd al weken gespeculeerd over een sluiting en er werd eveneens al weken aangestuurd op het digitaliseren van de handel”, zegt de dertiger. “Voor de buitenlandse ondernemingen en webshops die hier actief zijn is dat allemaal geen probleem. Ze zijn al volop contactloos bezig en handelen over de hele wereld. Een lockdown zien ze niet als een catastrofaal iets maar eerder als een middel om meer klanten te krijgen. Belgische ondernemingen zijn dan weer heel wat traditioneler. We houden allemaal van de winkel om de hoek en kijken of voelen graag wat we kopen. Vooral de kleinere zaken zijn absoluut niet klaar om zo snel de stap naar het digitale te maken, waardoor ze de boot dreigen te missen en drama’s nooit veraf zijn.”

Platform

Jimmy kon dit niet aan zich voorbij laten gaan en gebruikte zijn kennis en vaardigheden voor de ontwikkeling van een gloednieuw en uiterst geavanceerd platform. “Tijdens deze coronacrisis wordt de nadruk voortdurend op het lokaal kopen gelegd”, horen we. “Bij de winkel om de hoek kopen wordt echter moeilijk wanneer je er niet heen kan. Met ‘J’aime mon village’ groepeer ik alle lokale handelaars en kunnen ze hun producten en diensten online gaan aanbieden. Winkeliers kunnen hun volledige voorraad in een vingerknip online zetten, binnen enkele minuten en zonder enige technische voorkennis. Klanten kunnen op die manier binnen hun eigen gemeente gaan zoeken, zonder dat ze het risico lopen om ongewild bij een of andere obscure, Aziatische webwinkel terecht te komen. De klant kijkt, vergelijkt, klikt en koopt. Nadat hun aankoop werd geplaatst kunnen ze eenvoudigweg naar hun lokale winkel gaan, in vele gevallen zelfs te voet of met de fiets en kunnen ze hun bestelling afhalen. Het is volledige coronaproof, zelfs naar de meest strenge maatregelen en hiermee steunen we meteen onze lokale ondernemingen.”

Een hoogtechnologisch procedé, zonder dat de handelaar diep in de buidel moet tasten zo blijkt. “Inderdaad, voor de handelaar is het gebruik van de site volledig gratis”, sluit Jimmy af. “Bij elke aankoop kan de klant online betalen, vanzelfsprekend via een beveiligde verbinding en daar komt een kleine kost bij. Niemand hoeft dus te vrezen dat zijn of haar gegevens zomaar online te grabbel worden gegooid. Dankzij dit platform kunnen de lokale winkeliers zich wapenen tegen het grote online geweld dat om de hoek ligt te loeren, zonder dat ze tegen torenhoge kosten aanlopen. Ondertussen loopt het project in Komen al als een trein en overweeg ik om ook in andere gemeenten de dienst aan te bieden. Samen kunnen we onze economie recht houden, zonder het risico op een besmetting van het virus.” (SR)

Volg de lokale handelaars via comines.jaimemonvillage.be/shop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier