Na 95 jaar, goed voor drie generaties, heeft Bakkerij Corne in de Doorniksesteenweg in Avelgem op zondag 31 maart definitief de deuren gesloten. “Het is genoeg geweest”, zeggen Jef Corne en zijn vrouw Patricia Van Den Eeckhout.
Het verhaal van Bakkerij Corne begon 95 jaar geleden met de grootvader van Jef. “Mijn vader Frans zette het ambacht verder, en in 1983 was het mijn beurt. Ik was eenentwintig en al van op mijn achttiende aan de slag in de bakkerij,” vertelt de 62-jarige Jef, die in 1987 trouwde met Patricia Van Den Eeckhout (65), afkomstig uit het Oost-Vlaamse Lede. “Overlaten was nu geen optie meer. We hebben zelfs nooit naar een overnemer gezocht. Het was niet altijd evident, in het centrum, met zijn parkeerproblematiek. Nu is er met Dave Taelman nog één warme bakker over.”
Erfgoed
“Onze specialiteiten waren onze frambozentaart, chocoladetaart en de Avelgemse perentaart. De frambozentaart zal Dave Taelman blijven maken – het recept is al doorgegeven. De Avelgemse perentaart is gastronomisch erfgoed en een officieel erkend streekproduct. Die oude traditie, het bakken van taarten met een gekruide stoofperenmoes, werd in 1961 weer in het leven geroepen om de negentigste verjaardag van Stijn Streuvels te vieren. Wij en Bakkerij Taelman verkochten de officieel erkende Avelgemse perentaart.”
“Zouden we jonge mensen een leven als bakker aanraden? Heel zeker. Er zit toekomst in”
“We konden jaren rekenen op tal van vaste klanten. We hadden hoofdzakelijk een oudere cliënteel, die nog graag taart eet. Dat was een wekelijkse traditie bij veel gezinnen. Maar daaraan is een einde gekomen”, zegt Patricia, die de winkel voor haar rekening nam.
Geen wekker
“Het beroep van bakker blijft een niet te onderschatten zwaar beroep. Het zal altijd nachtwerk blijven. Ik ben eigenlijk blij dat het gedaan is. In mijn bed kruipen zonder mijn wekker te moeten zetten… zalig”, bekent Jef. “Het laatste weekend was ik op zaterdagavond al om zeven uur aan de slag. Een uur vroeger, door de zomertijd. Pas om elf uur zondagmorgen zat mijn taak erop en kon ik onder de wol kruipen. Daar ben ik vanaf (lacht). Ik heb bewondering voor collega Dave Taelman, die deze zware maar mooie stiel als enige in Avelgem verder zet.”
“We waren tijdens de live-uitzending van de Ronde van Vlaanderen te zien met een spandoek ‘Proficiat Jef en Patricia’”, vult Patricia aan. “De commentatoren vroegen zich af wat dat betekende.”
Kolen en mazout
“We woonden boven de bakkerij, wat heel wat voordelen opleverde”, zegt Patricia. “Als de kinderen ziek waren, bijvoorbeeld, waren we nooit veraf. Maar nu gaan we verhuizen. Het straatbeeld zal hier veranderen, met het nieuwe plan. Een projectontwikkelaar zal hier volgend jaar appartementen zetten. Nu hebben we nog drie maanden de tijd om alles leeg te maken. Zo moet ook onze 35 jaar oude oven eruit. Die is volledig ingemetseld. Hij werkt op mazout, wat een maandelijkse energierekening van duizend euro betekende. Vroeger was dat op kolen. Dat was een hele klus om telkens onze voorraad in te slaan.”
“We waren tijdens de live uitzending van de Ronde van Vlaanderen te zien met een spandoek ‘Proficiat Jef en Patricia’”
“Nadat we alles leeggemaakt hebben, is het tijd voor dingen waarvoor we nooit tijd hebben gemaakt”, gaat Jef verder. “Ik zal voor het eerst in eenenveertig jaar niet werken op kerstdag en nieuwjaarsdag. Er zal meer tijd zijn voor onze vier kleinkinderen, en ik zal al eens meer naar een feestje gaan – één keer hebben we gesloten voor een gelegenheid.”
Feestje
“Onze dochters Isabelle (35) en Valerie (33) hebben maandag voor een verrassingsfeestje gezorgd. En het was plezant. We hebben ervan genoten. We moesten niet opengaan hé, daags nadien (lacht). Valerie leerde haar man Joris Lemarcq kennen toen hij hier op stage kwam. Hij is nu lesgever banketbakkerij in Gent. Hij kwam mij ieder weekend een handje toesteken.”
“We zijn altijd gespaard gebleven van tegenslagen”, zegt Patricia nog. “Daar hebben we misschien wel geluk gehad. Zouden we het jonge mensen aanraden? Heel zeker. Er zit toekomst in. Maar je moet er met twee achter staan. Het is een serieuze investering, en het is zwaar werk. Maar het loont meer dan de moeite.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier