Jan Vancanneyt en Pieter Buysse openen nieuwe zaak tijdens coronacrisis

V.l.n.r.: Jan Vancanneyt en Pieter Buysse van Den Hemel en d'Helle. (foto DC) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De bekende Brugse horecafiguren Jan Vancanneyt en Pieter Buysse laten de coronacrisis niet aan hun ondernemershart komen. Enige tijd terug namen ze in alle stilte tapasbar Cookies over én nog voor de zomervakantie openen ze Den Hemel en d’Helle, een gloednieuwe eetkroeg in de Kuipersstraat.

Coronacrisis of niet, Jan Vancanneyt en Pieter Buysse laten zich niet afbrengen van hun ambitieuze plannen in de Brugse horeca. Jan werkte eerder nog als manager in de legendarische kroeg De Vuurmolen op het Kraanplein en staat nu al ettelijke jaren samen met Pieter Buysse in voor de uitbating van De Coulissen in de Gentse uitgaansbuurt Overpoort. Pieter is ook mede-uitbater van Punta Est aan de Predikherenrei in Brugge en werkte in het verleden ook als barverantwoordelijke in De Coulissen Brugge. Maar alsof dat nog niet genoeg is heeft het duo nu nog bijkomende plannen in Brugge. “Wij hebben vorige zomer, zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven, de tapasbar Cookies overgenomen van Kevin Koekelbergh. Pieter en ikzelf kwamen regelmatig eens langs bij Cookies en raakten zo aan de praat. Kevin liet toen verstaan dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging”, vertelt Jan. “Hij heeft toen samen met Thierry Strypsteen café Het Molenhuis terug opgestart. En zo zijn we tot een mooie overeenkomst gekomen. Het basisconcept van Cookies blijft hetzelfde, maar we hebben het aanbod cocktails en wijnen uitgebreid en er zijn ook wat fijne gerechtjes bijgekomen.”

Maar hét grote nieuws is dus dat beide heren ook nog een gloednieuwe horecazaak zullen opstarten: Den Hemel en d’Helle in de bekende uitgaansbuurt Kuipersstraat. Na de stopzetting van de laatste uitbating – het café Nano van Peter Goethals – op die locatie stond het pand jarenlang leeg en enigszins te verkommeren. Tot brouwerij en drankengroothandel Vanuxeem uit Moeskroen het pand kocht, grondig renoveerde en quasi instapklaar inrichtte om het te verhuren als nieuwe horecazaak. “We kennen de mensen van Vanuxeem omdat we met hen samenwerken voor de drankleveringen in Punta Est en De Coulissen”, zegt Pieter Buysse. “Ze vroegen aan ons of we interesse hadden in een uitbating in de Kuipersstraat. We hielden aanvankelijk de boot af omdat we nog maar net Cookies hadden overgenomen. Maar toen die overname vlot was afgehandeld en een en ander goed liep, zijn we dan toch ingegaan op de vraag van Vanuxeem. Het gaat immers om een mooi gerenoveerd pand. De inrichting is stijlvol, warm en tijdloos. We kunnen er ons perfect in vinden. En natuurlijk kunnen we aan de decoratie ook nog wel onze eigen toets geven.”

Ideale ligging

“Ik denk dat de ligging ook wel ideaal is. In het hart van de stad en ook de Kuipersstraat zelf is zeker niet slecht, want met de mooie wijnbar Blend en binnenkort ook de cocktailbar van Ran Van Ongevalle hebben we mooie zaken vlakbij. We geven zo een positieve boost aan de straat mee”, vult Jan aan. Jan en Pieter hadden de intentie om al op 16 april de deuren te openen, maar toen gooide het coronavirus roet in het eten. “Niet alleen konden we wegens de lockdown niet openen; de werkzaamheden hebben ook een tijd stil gelegen”, gaat Jan verder. “Wellicht gaan we de algemene heropening van de horeca op 8 juni nog niet halen, maar het zal niet veel later zijn. Sowieso willen we voor de grote vakantie de deuren openen. Een nachtzaak wordt het alleszins niet. Eerder een stemmige eetkroeg waar we ook graag een aperitiefgevoel willen aan geven. Bier speelt zeker een belangrijke rol: we beschikken over tien tapkranen en zullen ook een ruim gamma bieren op fles serveren. Ook bieren van kleinere, minder bekende brouwerijen. En hier boven is er overigens nog een zaaltje dat eventueel afzonderlijk kan gebruikt worden voor vergaderingen of feestjes.” Jan en Pieter maakten van de opgelegde horeca-onderbreking gebruik om nog een nieuw project te lanceren: “We verhuren met bier gevulde vaatjes van een kleine vier liter. Het gaat om vaatjes waaruit je een frisse pils kunt tappen, onder CO-druk dus, quasi zoals in het café. Ideaal voor thuisgebruik of tijdens een uitstapje met vrienden”, zegt Pieter. “Of we hiermee het cafébezoek geen concurrentie aandoen? Ik denk het niet neen; het is er een mooie aanvulling bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier