Jan Meerschman heel blij dat hij opnieuw naar de markten kan

Jan Meerschman is zich in zijn atelier volop aan het voorbereiden voor de maandagmarkt in Kortrijk. (foto DJW)
Redactie KW

Jan Meerschman is heel blij dat hij vanaf maandag 18 mei weer naar de markt mag met zijn artisanale producten.

“Voor mij zal het in Kortrijk zijn dat ik er opnieuw mag aan beginnen.” Dat zegt Jan Meerschman die sinds twee jaar op openbare markten in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen ambachtelijk gerookte zalm verkoopt, samen met heilbot en andere producten. Ook escargots horen bij het aanbod.

“Wij zijn intussen in volle voorbereiding voor maandag”, aldus Jan. “Dat moet ook want zalm roken en klaarmaken voor verkoop vraagt veel tijd. Het moet piekfijn in orde zijn. Het is een ambachtelijk product waar ik heel graag mee werk. Zo’n vijftien doe ik dit jaar, eerst als hobby maar gaandeweg dacht ik aan de openbare markten. Twee jaar geleden begon ik ermee. En het is intussen een succes.”

Veilige circulatie

Met zijn gerookte zalm staat Jan elke dag op de markt, soms zelfs tot twee keer per dag. Je vindt hem onder andere in Kortrijk, Deinze, Oudenaarde en Poperinge. “Ik verkoop geen goedkoop product, maar het is pure ambacht, vol smaak en kwaliteit. Vanaf het binnenbrengen van de verse zalm tot het pekelen, drogen, roken en versnijden gebeurt alles in mijn atelier. Daarna volgt het verpakken en het volledig klaarmaken voor de verkoop.”

“Tijdens de voorbije twee maanden viel dat allemaal stil door de coronamaatregelen. Nu mag het weer, zij het met aandacht voor de gezondheid van de marktbezoekers en klanten. Dat wil zeggen: zorgen voor veilige circulatie aan het kraam zoals gesteld door de Nationale Veiligheidsraad, mondmaskers, handgel. Dat zal lukken. Ik ben er klaar voor.”

Op dezelfde plaats

“Elke stad of gemeente met een marktdag zal zelf ook de nodige maatregelen nemen”, weet Jan. “Sommige staan daarin heel ver. Zo was mijn laatste marktdag in Deinze twee maanden geleden al verbonden aan diverse ingrepen: eenrichtingsverkeer voor de klanten, bordjes met waarschuwingen en dergelijke meer. Dat zal nu nog meer het geval zijn. Van Oudenaarde ontving ik deze week al een brief met daarin een opsomming van verplichte maatregelen die ik moet nemen om er te mogen staan.”

Op de zaterdagmarkt in Waregem zullen er alvast geen problemen zijn. Burgemeester Kurt Vanryckeghem laat weten dat alle marktkramers zullen staan op de plek zoals dat twee maanden geleden het geval was. “Op het marktplein staan vijftig kramen. Dat is het maximum. En daarvoor is er precies genoeg plaats. Wij moeten niet uitbreiden naar aangrenzende straten om de veiligheid te verzekeren.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier