Jan Jambon ziet bij Televic hoe herwerkte technologie coronacrisis helpt bestrijden

Vlaams minister-president Jan Jambon bezocht Televic in Izegem. © FMEI
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Izegemse Televic. Het telecommunicatiebedrijf bleef tijdens de coronacrisis grotendeels aan de slag, maar schakelt nu toch weer een versnelling hoger. Bepaalde producten kregen ook een update om in coronatijden nog functioneler te zijn.

Televic ontwerpt technologie en software met toepassingen in het onderwijs, de medische sector, het openbaar vervoer en voor televergaderen. Zo zijn ze onder andere verantwoordelijk voor communicatiesystemen in treinen, maar ook in het Europees Parlement en de NAVO. “Dat zij tijdens deze crisis, mits de nodige social distancing, altijd zijn blijven verder werken, is belangrijk”, stipte Jambon tijdens zijn bezoek aan. “Wat me ook enorm heeft verrast, is dat ze vanuit bestaande productlijnen inspelen en oplossingen bieden voor nieuwe uitdagingen, het nieuwe normaal na deze Covid-19-crisis.”

City Counsil-systeem

Zo kreeg de minister-president uitleg over het City Counsil-systeem van Televic. “Dat is nu al in gebruik, maar we hebben het zo aangepast dat er een virtuele component aanzit die het modereren van zo’n vergadering veel makkelijker maakt. Dat is iets wat systemen als Zoom of Microsoft Teams bijvoorbeeld niet hebben en toch als een gemis ervaren wordt”, weet CEO Lieven Danneels.

“Onze systemen kunnen bovendien ook helpen bij contact tracing in de zorg, crowd control bij treinen en het afleggen van digitale examens. Op vandaag zijn er 60 van de 300 personeelsleden in Izegem aanwezig, maar midden juni willen we weer optimaal functioneren en ook de export naar andere landen weer draaiende krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier