Izegembon moet lokale handelaars door coronacrisis helpen

© (Foto Belga)
Redactie KW

Het stadsbestuur van Izegem moedigt zijn inwoners aan zo veel mogelijk lokaal te kopen, ook tijdens de coronacrisis. De Izegembon biedt daarvoor een extra stimulans. Elke inwoner kan in de maand mei aankoopbonnen kopen, waar de stad nog eens 20 procent bovenop doet. Wie voor bijvoorbeeld 100 euro bonnen koopt, kan zo na de coronaperiode 120 euro spenderen bij de Izegemse handels en -horecazaken die verplicht moesten sluiten.

De stad betaalt het totale bedrag rechtstreeks aan de handelszaak in kwestie. “Op die manier vergroten we op korte termijn de inkomsten van de handelaars en geven we de consument een stevige duw in de rug om maximaal lokaal te kopen”, duidt economieschepen Lisbet Bogaert.

Elke Izegemnaar ouder dan 16 jaar kan (maximaal 100) bonnen aankopen via de webshop op izegembon.izegem.be of aan het loket in het stadhuis. Per bon van 20 euro financiert de stad een extra bedrag van vier euro. De bonnen moeten worden gekocht in mei en worden ingewisseld in de periode begin september – eind december. Lisbet Bogaert: “We wachten tot september om de bonnen in te ruilen, zodat ook de horecazaken zeker evenveel kunnen profiteren van het initiatief. Want niemand verwacht een snelle heropening van de horeca, hoe spijtig we dat ook allemaal vinden.”

Enkel Izegemse handelaars die verplicht moesten sluiten kunnen deelnemen en dat stuit op kritiek van de oppositie, die het graag anders had gezien. “Zet zo’n initiatief toch open voor àlle handelaars, net zoals we dat in andere gemeentes zien”, meent Kurt Grymonprez (STiP). Zij dienden met andere oppositiepartijen een alternatief reglement voor de bon in, maar de stad ging daar niet op in en keurde een eigen aangepast reglement goed. Schepen Bogaert countert: “Handelaars die verplicht moeten sluiten hebben onze hulp het meest nodig. En bij zo’n steunmaatregel is het belangrijk de doelgroep goed af te bakenen. We willen ook dat iedere deelnemende handelaar maximaal zijn deel van de koek kan krijgen. Daarom beperken we het aantal Izegembonnen per handelaar tot 250.

(VADU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.