Invest Molenland uit Tielt: “Onze beleggingsclub al 25 jaar? Nooit durven dromen”

Voorzitter Christiane Mestdagh: "We beleggen met goed inzicht en zonder grote risico's." © Foto VVC
Redactie KW

Beleggingsclub Invest Molenland uit Tielt bestaat sinds donderdag 3 mei 25 jaar. Om dat te vieren kwamen de leden samen in café-brasserie De Gouden Pluim op de Markt in Tielt. “We komen hier elke maand samen op een donderdagavond en vandaag vieren we feest, want Steven Kindt begeleidt ons al 25 jaar. We hadden nooit durven dromen dat onze club zo lang zou blijven bestaan.”

Iets meer dan 30 jaar geleden startten de Christelijke Middenstands- en Burgervrouwen (CMBV, dat tegenwoordig Markant heet) een nieuw vormingsinitiatief dat de naam CMBV-Invest kreeg. De beweging noteerde een groeiende vraag van vrouwen om de kans te krijgen zich bij te scholen op vlak van kennis over geldzaken en financiën. Eerder beheerden de mannen het geld, maar halfweg de jaren 80 had in 60 procent van de gezinnen de vrouw de portefeuille op zak. “De vrouw wilde haar verantwoordelijkheid nemen door het gezinsbudget te beheren en zag het als haar taak dit persoonlijk bedrijfje financieel te runnen”, vertelt voorzitter Christiane Mestdagh.

Contactvergadering

De vrouwenbeweging zag er een uitdaging in om opleidingen op dat vlak uit te werken en daarvoor contacten te leggen met financiële instellingen. Het zoeken naar bereidwillige deskundigen om hen te begeleiden en met goede raad bij te staan, resulteerde in succesvolle initiatieven. De vraag en interesse van de leden om een beleggingsclub op te richten of tot een beleggingsclub te kunnen toetreden, bleef groeien en daarom werd een contactvergadering voor de regio georganiseerd in feestzaal El Parador in Tielt op 3 mei 1993.

Gezinsbelangen

Die avond richtte CMBV-Invest uit West-Vlaanderen vijf investeringsclubs op. De enthousiaste leden ontdekten het beurs- en financieel wereldgebeuren onder de leiding van een deskundige uit het bankwezen. De deelnemers ondervonden al gauw dat deze periode in het beurslandschap als bijzonder turbulent te noemen was. Aandelenkoersen schoten de hoogte in met ongekende en abnormaal hoge rentes als gevolg.

“We hebben vanaf de eerste dag een hechte groep gehad”

De leden van de Invest Molenland bleven echter met de voeten op de grond. Ze beperkten zich tot het opdoen van kennis en het actief lid zijn van de beleggingsclub. Grote risico’s durfden ze niet nemen, want er stonden altijd gezinsbelangen op het spel. “Na de startvergadering op 3 mei 1993 hebben wij onze club de naam Invest Molenland Tielt gegeven. De KBC-bank stuurde ons Steven Kindt als begeleider. We openden een rekening en waagden ons op de beurs. Ik had nooit durven dromen dat onze club 25 jaar zou bestaan en nog minder dat Steven ons zo lang zou bijstaan”, zegt Christiane.

Leuk en ontspannend

Vandaag zijn er nog negen leden uit Markant (vroeger CMBV) actief in Invest Molenland. “We zijn met meer leden geweest, maar door de jaren heen zijn er mensen weggebleven. Het is normaal dat er over dergelijke tijdspanne mensen ziek worden of overlijden. We hebben vanaf de eerste dag een hechte groep gehad, waarin iedereen zich goed voelde. Ik ken niemand die er niet graag bij was. We houden elke maand een beleggingsvergadering in de Gouden Pluim. Daar kan iedereen via computer, internet en beamer alles volgen. Steven is altijd aanwezig om uitleg te geven en daarvoor willen we hem extra bedanken. Het is leuk en ontspannend. Ik mag met de hand op het hart zeggen dat we heel veel geleerd hebben. We beleggen met goed inzicht en zonder grote risico’s. Dit is de beste manier om financieel succes te boeken”, besluit Christiane.

(VVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier