Internationale award voor Smappee: “We maken het onzichtbare zichtbaar”

Hans Delabie en Stefan Grosjean zijn erg trots op deze erkenning: "In de toekomst zal de consument zijn energieverbruik almaar meer moeten afstemmen op het aanbod." © LOO
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Het Kortrijkse bedrijf Smappee verdient wereldfaam met een Innovation Honoree Award op de CES-beurs in Las Vegas, de grootste beurs voor consumentenelektronica. “Niet alle uitvindingen worden gedaan in Silicon Valley, het kan ook in Kortrijk”, klinkt het bij Smappee.

“Met Smappee willen we mensen en bedrijven inzicht geven in hun energieverbruik,” zegt COO Hans Delabie van het Kortrijkse bedrijf, dat energiemonitors ontwikkelt. “Stel je voor dat je met een auto zonder dashboard zou rijden, dat is eigenlijk hoe de meeste gezinnen en bedrijven nu omgaan met energie. De elektriciteitsmeter geeft je een cijfer, maar geen feedback. Met Smappee willen wij het onzichtbare zichtbaar maken zodat je in realtime je energieverbruik ziet.”

Dank zij de gepatenteerde technologie splitsen de energiemonitors van Smappee het energieverbruik op per toestel. “Zo kom je te weten wat je koelkast, je microgolfoven en je garagepoort apart verbruiken. Je huis begint te leven en vertelt je iets, daarmee kan de consument aan de slag. De consument krijgt inzicht in zijn of haar energieverbruik en kan op basis van die gegevens beslissingen nemen.”

“Consument krijgt inzicht in energieverbruik en kan ernaar handelen”

Award-winnaar

Met de Smappee Plus werd het bedrijf genomineerd in de categorie Smart Energy van de CES Innovation Awards 2018. “Op vlak van energie zitten we in een overgangsperiode. Het aandeel hernieuwbare energie wordt almaar groter, de productie daarvan is echter niet zo evident en ook minder voorspelbaar. De energieprijs zal variabel worden. In de toekomst zal de consument zijn energieverbruik almaar meer moeten afstemmen op het aanbod. In de toekomst moeten niet enkel de wasmachine en kookplaat energie krijgen, maar ook de elektrische wagen en de thuisbatterij moeten op een bepaald moment opgeladen worden.”

Internationale award voor Smappee:
© GF

Daarom ontwikkelde het bedrijf de Smappee Plus, een energieverkeersregelaar die niet enkel het energieverbruik meet, maar het ook kan bijsturen. “Zo kan hij beslissen om de stroom van de zonnepanelen niet terug naar het net te sturen wanneer het moment geschikt is om de elektrische wagen op te laden.”

Innovatief Kortrijk

Op dit moment is CEO Stefan Grosjean samen met een vijftal medewerkers aanwezig op de CES-beurs in Las Vegas. “We steken niet onder stoelen of banken dat we erg trots zijn op deze nominatie op de hoogmis van de consumentenelektronica”, vertelt Hans Delabie. “De jury bestaat uit vooraanstaande designers en ingenieurs. De award werkt heel motiverend voor onze medewerkers. Deze erkenning bevestigt het innovatieve aspect van Smappee en zorgt ervoor dat we ons netwerk steeds verder kunnen uitbouwen. Op dit moment zijn we aanwezig in 95 landen.”

Internationale award voor Smappee:
© GF

“Het idee leeft dat alle grote uitvindingen gebeuren in Silicon Valley, maar het mooie is dus dat het ook lokaal kan. Smappee probeert de braindrain in de Kortrijkse regio tegen te gaan. Er staan plannen op stapel om tegen het einde van het jaar in onze nieuwe kantoren op Evolis een incubatorruimte voor startende ondernemingen te openen. We hebben op dit moment 35 werknemers in dienst en werven lokaal nog altijd aan”, besluit Hans Delabie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier