Innovatieprijs voor ‘t Hoppecruyt uit Proven

Wout Desmyter en Benedikte Coutigny van hopbedrijf 't Hoppecruyt. © Foto MD
Redactie KW

Het hopbedrijf ‘t Hoppecruyt van Wout Desmyter en Benedikte Coutigny won een van de Vlaamse Innovatieprijzen Land- en Tuinbouw 2018, categorie ‘Uitgewerkt idee’.

Benedikte en Wout Desmyter kweken hop op hun bedrijf ‘t Hoppecruyt achter de kerk in Proven. Zij ontwikkelden een nieuw proces om de pas geoogste hop onmiddellijk na de oogst te verpakken, zodat er zo weinig mogelijk stoffen verloren gaan en de hop dus zo smaakvol als mogelijk blijft.

Heel concreet drogen Wout en Benedikte hun hop binnen de 24 uur na de pluk, ze pelletiseren en verpakken hem. Zo kunnen zij zich als klein bedrijfje onderscheiden van hun grote, buitenlandse concurrenten. Aan dit nieuwe proces verbonden ze het label ’24 hour hop’.

Publieksprijs

“Wij zijn een van de trotse winnaars van de Vlaamse Innovatieprijs land- en tuinbouw 2018, categorie uitgewerkt idee en kregen onze prijs uitgereikt in het Fabriekspand in Roeselare”, aldus Benedikte Coutigny. “Maar het kan nog straffer! Zet Proven, Poperinge en de Belgische Hop samen met ons op de Vlaamse kaart en stem ons naar de publieksprijs. Dat kan nog tot 31 december via deze link www.innovatiesteunpunt.be/nl/inspiratie/winnaar-innovatiecampagne. Wie stemt maakt kans op viptickets voor De Ronde van Vlaanderen.”

“Stem ons naar de publieksprijs voor de innovatiecampagne”

De oogst van 2018 is de allereerste ’24 hour hop’ ooit. Hij zou veel smaakvoller en rijker zijn dan hop die op traditionele wijze werd bewaard. Volgend jaar willen ze dit proces ook bij hun collega-hoptelers gaan tonen.

122 inzendingen

Deze ’24 hour hop’ is één van 122 inzendingen die meedongen naar de titel van landbouwinnovatie van 2018 in de Innovatiecampagne. Het Innovatiesteunpunt organiseert deze wedstrijd al voor de elfde keer. Met de Innovatiecampagne richt het Innovatiesteunpunt – een initiatief van Boerenbond & Landelijke Gilden – zich tot land- en tuinbouwers die met hun bedrijf een nieuwe, innovatieve richting uitgaan.

(AHP)

Info: Benedikte en Wout Desmyter-Coutigny, info@hoppecruyt.be, 0494 33 66 46.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier