Innovatief opleidingstraject eindigt met loonsverhoging

Elke nieuwkomer bij Alpro krijgt een opleiding via een e-learningplatform. © GF
Redactie KW

Het gaat hard bij Alpro uit Wevelgem. Onlangs nog lanceerde het voedingsbedrijf een opgemerkte rekruteringscampagne: hun filmpje met James Cooke ging viraal en heel wat van de 120 gezochte operatoren werden ondertussen gevonden. Niet evident gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt, maar voor die nieuwkomers volgt alvast een opvallend online opleidingstraject. “Ronden ze dat met succes af, dan krijgen ze een loonsverhoging.”

“Elke nieuwkomer bij Alpro moet sowieso een opleidingstraject doorlopen”, legt international talent advisor Britt D’hooge uit. “Dat gebeurt sinds een jaar of twee via Projuice, een innovatief e-learningplatform. Aanvankelijk zagen we dat als een perfecte ondersteunde tool om de basis bij te brengen aan nieuwkomers, maar ons aanbod is intussen al lang niet meer beperkt tot info voor starters.”

“We pakken de opleidingen aan met een vast stramien, zodat het voor medewerkers herkenbaar blijft. Zo starten we elke on the job-opleiding met een introductie en eindigen doen we met een eindtest. Alle info over een bepaald topic op die manier in de tool krijgen, is heel arbeidsintensief. Het gebeurde al meerdere keren dat we enkele collega’s wekenlang uit de productie moesten trekken om zich te focussen op het vormgeven van een nieuw e-learningtopic in Projuice.”

Basisloon

Bij Alpro koppelen ze de verloning gedeeltelijk aan het afwerken van hun opleidingstraject en de e-learningmodules die daarbij horen. “Starters krijgen een basisloon. Ronden ze met succes hun opleiding af, dan krijgen ze een loonsverhoging. Dit principe passen we twee keer toe: eenmaal voor hun traject ‘basiskennis & kwaliteit’ en eenmaal voor hun traject ‘proceskennis’. Zo hebben we na een opleidingsperiode van ongeveer 18 maanden een volwaardige operator, die zelfstandig aan zijn machine kan werken en aan problemsolving kan doen.”

Voor alle duidelijkheid: de e-learningmodules vervangen bij Alpro in geen geval de klassikale opleiding of persoonlijke begeleiding. “Uiteraard hebben we nog altijd mentoren voor onze starters en echte trainers per thema. Maar ieder van hen heeft zijn eigen stijl, en dat is goed, maar de minima moeten voor iedereen gewaarborgd worden. Projuice helpt ons daarbij. Het e-learningaanbod verzekert de uniformiteit van absolute basisprincipes binnen ons bedrijf. Het voorkomt dat medewerkers op een verschillende manier opgeleid worden of informatie verloren of vergeten geraakt.”

Digitaliseren

Alpro mocht Projuice al voorstellen op het event ‘Innovatieve Leeroplossingen voor de Industrie 4.0’, dat georganiseerd werd door de Academie voor de Toekomst met de steun van de POM West-Vlaanderen. “Op zich is Projuice een lege doos”, weet Britt D’hooge. “We vestigden er de aandacht op dat er heel wat tijd en energie kruipt in het opzetten en voeden van de tool. We zijn na twee jaar blij met waar we staan. We zien dat die manier van opleiding volgen steeds meer gedragen wordt door de werkvloer. Zo goed als iedere medewerker volgde al een opleiding via e-learning. Het beste bewijs, vind ik, is dat de suggesties voor nieuwe opleidingen steeds meer vanuit de medewerkers zelf komen. En ze willen ook graag meewerken aan de verdere uitwerking ervan.”

“Onze generieke basisopleidingen zitten al goed, maar we willen nog meer jobspecifieke opleidingen in de tool opnemen. Of ons kwaliteitshandboek bijvoorbeeld: dat zouden we eventueel kunnen digitaliseren en beschikbaar maken via qr-codes om opnieuw kennis dichter te brengen, daar waar het echt nodig is… op de werkvloer. Je ziet: we staan niet stil en blijven werken met en aan innovatieve leertechnologieën!”

(LLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier