Ingelmunstersteenweg wordt commercieel hart van Oostrozebeke

Luc Desmet en zijn vrouw Anne De Clercq zijn aan een nieuw bouwwerf toe in de Ingelmunsterseenweg. (foto CLY)
Redactie KW

Nu de dorpskernvernieuwing er nagenoeg opzit, wordt het duidelijk dat er zich een serieuze commerciële verschuiving voordoet in de gemeente. Decennialang was de Kerkstraat het commercieel hart van de gemeente, maar na de sluiting van de laatste kruidenierszaak is de straat nagenoeg economisch dood.

Waar zijn al die zelfstandigen naartoe? Waarom zijn ze het centrum ontvlucht? We praten erover met Luc Desmet die straks een nieuwe commerciële bouwwerf opent voor zijn tegelbedrijf in de Ingelmunstersteenweg.

Luc Desmet (60), zaakvoerder van tegelbedrijf AZ Tegels, is al 30 jaar actief ondernemer. “Mijn bedrijf, dat intussen een familiebedrijf geworden is door de inschakeling van mijn kinderen, doet het zo goed dat ik constant op zoek moest naar stockeerruimte. Door een nijpend gebrek aan magazijnen start ik straks met een nieuw bouwproject van 1000m² in de Ingelmunstersteenweg. Daarin komt niet alleen stockageruimte maar ook een werkplaats voor het bewerken van tegels met professionele machines. Er komen ook drie nieuwe burelen met een demozaal boven de werkplaats.”

Veel volk

We vroegen Luc waarom hij voor de uitbreiding van zijn bedrijf koos voor Oostrozebeke? “Daar zijn diverse redenen voor. Ik had vanzelfsprekend eerst gedacht aan het nieuwe bedrijventerrein de Gouden Appel, maar de bestaande percelen zijn veel te klein voor een nieuwe uitbreiding. Bovendien moet zijn zaak zichtbaar zijn vanop de openbare weg omwille van de publiciteit en dat heb je niet op de Gouden Appel. Het liefst vond ik een plek waar veel volk passeert en bij voorkeur in Oostrozebeke omdat ik met mijn zaak en producten hier een beetje alleen zit. Alleen moest ik een geschikt perceel grond vinden. Gelukkig heb ik dat gevonden dankzij de gemeente. In de Ingelmunstersteenweg op een boogscheut van ons bedrijf kon ik een uitstekende lap grond op de kop tikken.”

Aantrekkelijke locatie

“Vergeet niet dat de Ingelmunstersteenweg enorm gegeerd is bij ondernemers omwille van de bereikbaarheid en de nog bestaande ruimte. Kijk maar wat er de laatste jaren allemaal is neergestreken in de Ingelmunstersteenweg en het verlengde de Hoogstraat. Heel recent verkaste ook de Aldi naar de Ingelmunstersteenweg en je hebt er nog tal van inkoopcentra zoals Colruyt, stock Frans Vlaeminck en Meulebrouck, Unilin, oroplastics en meer. Deze straat is in een paar decennia tijd het commercieel hart van de gemeente geworden. Handelszaken trekken weg uit het centrum en verhuizen naar de rand, waar de bereikbaarheid optimaal is.”

“We zitten hier in een heel drukke regio met heel veel doorgaand verkeer en dat brengt heel veel cliënteel met zich mee. Dat merk ik in mijn tegelzaak waar ik mensen over de vloer krijg uit Dendermonde en andere gemeenten uit Oost-Vlaanderen. Oost- en West-Vlaanderen zijn vooral de provincies waarop ik mik en daarvoor moet ik mijn publiciteit goed verzorgen. De ligging van mijn bedrijf langs een drukke weg is een absolute troef, vooral nu ik ook de nieuwe Aldi pal naast mijn nieuw bedrijf krijg. Oostrozebeke is een heel aantrekkelijke gemeente voor starters van een nieuwe zaak, op voorwaarde dat je met een eerlijk en kwalitatief product van start gaat.”

Nieuwe werf

Zopas zijn de werken gestart op de nieuwe werf van AZ Tegels wat op termijn zal zorgen voor een grondige wijziging van het straatbeeld in de Ingelmunstersteenweg. Of hij daar iets over kwijt kan? “Het gaat dus om een serieuze uitbreiding van om en bij de 1000m² die mijn bedrijf extra mogelijkheden zal bieden.”

“Naast bureelruimte komt er een werkplaats voor het versnijden van tegels, wat zeker ook zal zorgen voor extra werkgelegenheid, al weet ik dat het moeilijk is om gemotiveerde werknemers te vinden. Die uitbreiding komt er ook omdat ik drie kinderen heb die meestappen in de zaak. Eenmaal de werken zijn voltooid, kan ik beschikken over 40.000m² stockruimte voor vol keramische tegels. Ik streef ernaar om van Oostrozebeke een trekpleister te maken voor tegels allerhande.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier