Ingelmunsters-Ooigems bedrijf ontwikkelt toestel in de strijd tegen het coronavirus

Jean-Paul en Bert Commeene van Comet-Technics. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Wanneer de lockdownmaatregelen straks versoepeld worden, zullen alle ondernemingen en instellingen het virus buiten hun muren willen houden. Comet-Technics heeft het antwoord daarop, zegt het. Het bedrijf ontwikkelde een toestel om de lichaamstemperatuur van groepen mensen contactloos tot op 0,3 graden nauwkeurig te meten. “Er is heel veel interesse”, zeggen zaakvoerder Jean-Paul en Bert Commeene.

In normale omstandigheden is Comet-Technics, waarvan de maatschappelijke zetel in Ingelmunster staat en het atelier zich langs de Oostrozebeeksestraat in Ooigem bevindt, een partner voor bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor industriële uitdagingen. “Wij lossen problemen van allerlei technische aard op”, duiden Jean-Paul (49) en Bert Commeene (21). “We zijn actief in tal van sectoren: voeding, kleding, robotica, grondwerken… We werken altijd op maat van de klant en gaan geen uitdaging uit de weg.”

(lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=VJy2869i_K8

Het coronavirus heeft ook op de werking van Comet-Technics zijn weerslag. “Veel projecten zijn voor onbepaalde tijd on hold gezet. Onze onderaannemers kunnen we momenteel geen werk geven, maar de dossiers die al op de plank lagen, bereiden we nu zo goed mogelijk voor. We hopen dat de economie zich zo snel mogelijk weer op gang trekt.”

Centraal tussen ogen

De huidige crisis laat Comet-Technics ook toe om nieuwe paden te bewandelen, want nu heeft het een systeem ontwikkeld waarbij de lichaamstemperatuur van grotere groepen mensen contactloos tot op 0,3 graden nauwkeurig gemeten kan worden. “Het idee kwam toen we een arbeider naar de spoeddienst moesten brengen. Hij had een stukje metaal in zijn oog gekregen en toen we er aankwamen, werden we met een stevige wachtrij geconfronteerd. Aan de ingang stonden twee verpleegkundigen: de ene nam de koorts, de andere deed de administratie. Dat kan veel efficiënter, vonden wij.”

Zelfs met een warme kop koffie in de handen kan je het systeem niet misleiden – Zaakvoerder Jean-Paul Commeene

Bert en Jean-Paul zochten en vonden een thermische camera bij een van hun leveranciers uit Polen en gingen daarmee aan de slag. “Eigenlijk hebben we het apparaat ‘slim’ gemaakt. We configureren de te monitoren situatie en alles kan zowel vast als mobiel opgesteld worden. Het toestel focust telkens op het centrale punt tussen de ogen en kan ook niet om de tuin geleid worden door bijvoorbeeld een warme drank. En zelfs motorhelmen houden een meting niet tegen. Op basis van de gegevens kan het apparaat een mail sturen, zelf alarm slaan bij koorts of zelfs een sluis of deur laten openen. Erg doeltreffend.”

Het apparaat van Comet-Technics kan bij grote groepen mensen erg nauwkeurig de lichaamstemperatuur meten.
Het apparaat van Comet-Technics kan bij grote groepen mensen erg nauwkeurig de lichaamstemperatuur meten.© gf

Kostprijs: 20.000 euro

Ondertussen boden zich al een pak geïnteresseerden aan, valt te horen. “De basisprijs bedraagt ongeveer 20.000 euro, maar daarvoor heb je een erg sterk systeem. Ideaal voor bedrijven, instellingen, grote handelszaken en zelfs scholen die opnieuw de deuren openen. De installatie zelf duurt één werkdag en op vlak van privacy is er geen enkel probleem, want de beelden worden niet opgeslagen. Enkel de informatie over de lichaamstemperatuur wordt doorgestuurd en gebruikt.”

Comet-Technics trekt momenteel een nieuw hoofdkwartier in Ingelmunster op. “Dat zal 1.000 vierkante meter groot en twaalf meter hoog zijn. Er zal ook een rolbrug tot tien ton voorzien worden. Gelukkig komen die plannen door de huidige situatie niet in het gedrang. Normaal verhuizen we in oktober naar ons nieuw onderkomen.”

Info: www.comet-technics.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.