Inagro kweekt perfect grondloze prei

Inagro stelde preiteelt op water voor. We zien Mia Demeulemeester, Bart Naeyaert, Danny Callens en Thomas Vandenhende. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Inagro, het provinciaal onderzoekscentrum in Beitem, voert onderzoek naar het telen van een perfect grondloze prei. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.

Roeselare is met de REO Veiling een belangrijke afzetmarkt voor prei. Voor bepaalde markten, zoals export naar Canada en Japan, wordt er een perfect grondloze prei gevraagd. Daarom is onderzoekscentrum van land- en tuinbouw Inagro gestart met een proefproject rond hydrocultuur, telen zonder grond, enkel met water.

Op de pilootinstallatie van Inagro groeit momenteel hydro-prei en de eerste resultaten geven aan dat hoge opbrengsten mogelijk zijn. “Voorlopig blijft de hydroteelt van prei nog een zaak van praktijkcentra en onderzoeksinstellingen. De professionele uitbouw van een dergelijk teeltsysteem staat nog in de kinderschoenen”, voegt Mia Demeulemeester van Inagro eraan toe. Maar de resultaten zijn veelbelovend. De prei groeit sneller dan in volle grond en de geoogste groente is ook van zeer hoge kwaliteit.

“Je krijgt per definitie mooie rechte prei met een scherpe overgang tussen het preiwit en het blad. De diameters zijn ook tussen de 3 en 4 centimeter en daarvoor worden de beste prijzen gegeven”, klinkt het.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten