In Kortrijk Xpo is er binnenkort voor het eerst sinds corona-uitbraak weer een beurs

Geo Verstichel wil de bezoekers aan zijn beurs in de watten leggen, want: "Ze moeten vooral terugkomen." © AN
Redactie KW

Eind september vinden, voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis, opnieuw beurzen plaats in Kortrijk Xpo. Dat is al een tijdje opnieuw toegestaan, maar de strenge maatregelen schrikken veel organisatoren af. De vraag is dan ook: kan dat wel veilig? Geo Verstichel van verpakkingsbeurs Packcontact en Wilfried Dermul van onderwijsbeurs Tools4Schools wagen zich als eersten opnieuw op de Kortrijkse beursvloer. Zij zijn overtuigd van wel. “We beseffen dat de autoriteiten op onze vingers zullen kijken. Maar iets organiseren is nog altijd beter dan niets”, klinkt het.

Kortrijkzaan Geo Verstichel organiseert al drie jaar Packcontact, een beurs en netwerkevenement voor bedrijven in de verpakkings- en voedingsindustrie. Dit jaar vindt het initiatief voor het eerst plaats in Kortrijk Xpo op 23 en 24 september. “Voordien huurden we een zaal in Roeselare, maar die werd te klein”, vertelt hij. “Dit moest ons grote groeijaar worden. Maar dat viel dus even tegen.”

Toch wil de organisatie zich niet laten ontmoedigen. “Mits de nodige maatregelen kunnen we de beurs laten doorgaan zoals gepland. Er komen aan de ingang scanners, die de temperatuur van onze bezoekers zullen meten. Wie koorts heeft, wordt onverbiddelijk teruggestuurd. Een vijftiental mensen zal erop toezien dat alle maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker, worden nageleefd. Ook eten en drinken in de hal zal verboden zijn. Natuurlijk blijft er een risico bestaan als mensen zich als idioten gaan gedragen. Maar wie zich aan de regels houdt, zal zich bij ons veilig voelen. Gelukkig zijn wij een business-to-businessevenement. Dat wil dus zeggen dat we niet zo groot zijn. Met 400 tot 500 bezoekers zou ik al heel tevreden zijn. Al heb ik eigenlijk geen idee hoeveel volk ik moet verwachten”, aldus Geo.

Vertrouwen winnen

“Er hebben nu al een vijftigtal standhouders toegezegd, ik hoop er daar nog zeker tien bij te kunnen doen. Simpel is dat niet, velen onder hen nemen een afwachtende houding aan. Maar we wisten, met de garantie dat ze hun geld integraal terug zouden krijgen bij een annulering, zelfs mensen uit Nederland te overtuigen.”

“Ik besef dat de autoriteiten ons nauwgezet in de gaten zullen houden, maar we hebben niks te verbergen” – Geo Verstichel

Of hij daarmee uit de kosten geraakt? “Kijk, je moet dat anders zien. Wij hebben een budget van ongeveer 60.000 euro. We mogen dit jaar niet hopen om daar winst uit te halen. Maar door de beurs op een correcte manier te laten doorgaan, hopen we het vertrouwen van standhouders en bezoekers te winnen. Eens dat er is, kunnen we volgend jaar weer verder. Al ben ik hier niet mee begonnen om grof geld te verdienen hoor. Zelfs zonder corona zou dat moeilijk zijn.” (lacht). Geo is dan ook van plan om zijn bezoekers extra in de watten te leggen. “Ze moeten vooral terugkomen”, benadrukt hij.

Nipt uit de kosten

De organisator beseft naar eigen zeggen dat al zijn bewegingen nauwgezet gevolgd zullen worden. “We zijn de eerste beurs in maanden, die het aandurft om naar Kortrijk Xpo te trekken. Natuurlijk kan je er dan vanuit gaan dat de autoriteiten je nauwgezet in de gaten zullen houden. Maar wij hebben niks te verbergen.”

Het Packcontact is de eerste beurs straks die in Kortrijk Xpo wordt georganiseerd.
Het Packcontact is de eerste beurs straks die in Kortrijk Xpo wordt georganiseerd.© AN

Ook Wilfried Dermul uit Brugge volgt die redenering. Hij helpt al meer dan twintig jaar om de onderwijsbeurs Tools4Schools te organiseren. Op Tools4schools kunnen leerkrachten en directie van het kleuteronderwijs, lager en secundair onderwijs, logopedisten, ergotherapeuten en kinderverzorgsters kennismaken met leerstrategieën en de nieuwste educatieve materialen. De 68ste editie van het evenement had normaal de eerste woensdag van de paasvakantie moeten plaatsvinden. “Maar dat was uiteraard geen optie. We hebben toen meteen beslist om alles te verplaatsen naar 26 september. We hadden immers al zeker 10.000 euro geïnvesteerd. Annuleren wil ook zeggen dat we alle standhouders moeten terugbetalen, dat had een put van 30.000 euro of meer gecreëerd. Dat kan onze vzw niet dragen. We zijn dus blij dat we nu toch alles kunnen laten doorgaan, ook al komen we maar nipt uit de kosten. Maar dat is nog altijd beter dan een put graven.”

extra kosten

Wilfried heeft normaal genoeg aan 100 standhouders om zijn kosten te dekken. Op dit moment zijn er ongeveer 140 ingeschreven. Maar of die ook allemaal zullen komen, is nog maar de vraag. “Sommigen kijken nog even de kat uit de boom, anderen haakten al af omdat de timing veranderde of vanwege de dreiging van het virus. Gelukkig gaat het om een minderheid. Maar dan zijn er natuurlijk nog de extra kosten voor de veiligheidsmaatregelen. De registraties, de wasstraat aan de ingang,… noem maar op. Kortrijk Xpo ondersteunt ons daar geweldig in, maar die doen dat natuurlijk ook niet gratis.”

Normaal zakken er elk jaar zo’n 2.000 bezoekers af naar Tools4schools. “Dat we dat aantal nu niet zullen halen, lijkt evident. Wat we dan wel moeten verwachten? Geen idee. Dit is echt een sprong in het diepe. Maar we wagen het erop”, besluit Wilfried voorzichtig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier