In Ieper, Oostende en Brugge extra banen bij toeleveringsbedrijven voor windmolenparken op zee

De aanleg en het onderhoud van de windmolenparken op zee leveren enkele West-Vlaamse gespecialiseerde bedrijven extra banen op.

Dat blijkt uit het nieuwe themanummer van West-Vlaanderen Werkt, een uitgave van het West-Vlaamse Economisch Studiebureau.

Het gaat om zeker al zo’n 35 nieuwe jobs. De nichebedrijven die het meest in het oog springen zijn e-Bo Enterprises uit Ieper, dotOcean uit Brugge, GEOxyz uit Oostende en Zwevegem en DECO Duikwerken in Brugge.

Volgens West-Vlaanderen Werkt vonden deze West-Vlaamse technologiebedrijven in de zeeturbineparken een “hefboom voor een nieuwe internationale groeifase.”

Ieper

De Ieperse netwerkspecialist e-Bo Enterprises is gespecialiseerd in en breekt internationaal door met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van digitale communicatienetwerken op zee. Volgend jaar opent e-Bo Enterprises een kantoor in Hamburg. Het aantal werknemers is er intussen gegroeid tot een 30-tal.

dotOcean

DotOcean is een Brugs technologiebedrijf dat meettoestellen voor de maritieme industrie – vooral voor de baggerbedrijven – ontwikkelt. Belangrijkste klanten zijn de havenbedrijven van Antwerpen en Rotterdam, Rijkswaterstaat in Nederland, de Vlaame overheid en diverse opdrachtgevers in Nederland en Frankrijk.

GEOxyz

Het bedrijf GEOxyz uit Zwevegem en Oostende is gespecialiseerd in het zeebodemonderzoek en aanverwante geofysische onderzoeken. Het bedrijf dat in ’98 werd opgestart was aanvankelijk actief in de topografie (opmetingen aan land), maar breidde uit naar metingen in binnenhavens en op rivieren en kanalen. Vrij recent ging het bedrijf zich toeleggen op diensten voor de offshore industrie (de winmolenparken, gas- en olieindustrie).Het bedrijf werkt intussen over heel Europa. De tewerkstelling evolueerde van 20 naar een 60-tal medewerkers.

DECO Duikwerken

DECO Duikwerken is een soort van ‘veldlaboratorium op zee’. Het bedrijf specialiseerde zich in onderwaterwerken. Van de windmolenparken in de Noordzee gaat het de komende jaren vooral richting Azië. Het bedrijf ontwikkelt ook zelf de gereedschappen en machines voor bergingswerken voor de bouw, onderhoud en inspectie van windmolenparken op zee en booreilanden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.