In Gainsbar weet je hoe ver je fris pintje heeft gereisd

Aaron en Alexander van Café Gainsbar op de Vlasmarkt tonen op hun kaart hoever de brouwerij van het café verwijderd ligt. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Café Gainsbar op de Vlasmarkt heeft een wel heel innovatieve manier gevonden om het milieu te sparen. Sinds kort staan de afstanden naar de brouwerijen waar hun bier gemaakt wordt op de kaart vermeld. “Tot nu toe kregen we al heel wat positieve reacties”, aldus Alexander Cheyns, een van de zaakvoerders.

Steeds meer zaken trekken de ecologische kaart. Ook de drie zaakvoerders van Gainsbar proberen al enkele jaren te vergroenen. “Sinds kort staat de afstand tot de plaats waar ons bier gebrouwen wordt op onze kaart”, vertelt Alexander Cheyns, een van de uitbaters. “Alles klopt wel nog niet tot op de kilometer, maar daar wordt aan gewerkt. We kwamen op het idee tijdens een trip naar Nederland. We gingen er eten in een klein restaurantje waar je exact kon zien waar elk gerecht vandaan kwam. Ik vond dat een heel fijn idee. Het moedigt niet alleen ecologische keuzes aan, het idee slaat ook aan bij toeristen. Die willen vaak per se een lokaal biertje proeven. Al is elk Belgisch bier natuurlijk een lokaal bier voor een Amerikaan”, lacht hij.

Autoloze Vlasdag

Het is niet de eerste stap die het café probeert te zetten naar een groenere wereld. Zo werken ze al meer dan een jaar met herbruikbare rietjes en werden aan de voordeur van het pand een paar prachtige klimplanten neergepoot. Buitenlandse bieren worden stukje bij beetje vervangen door lokale. Ook de Autoloze Vlasdag, waarbij de Vlasmarkt elke derde zondag van de maand autovrij wordt gemaakt, slaat erg aan.

In Gainsbar weet je hoe ver je fris pintje heeft gereisd

“Er zijn natuurlijk altijd mensen met opmerkingen”, aldus Alexander. “En wij nemen die ook ter harte, maar de realiteit is nu eenmaal dat perfectie moeilijk te bereiken is. Zo proberen we ons te richten op lokale bieren, maar als die niet gebrouwen worden met lokale hop, dan ben je weer nergens. Dat neemt niet weg dat we nog meer plannen hebben. Zo dienden we een aanvraag bij Stad Kortrijk in om de Vlasmarkt permanent autovrij te maken en zijn we al een tijdje aan het overleggen met onze brouwer om een aantal aanpassingen aan ons pand te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier