In Brugge dreigen 245 restaurants en cafés door corona failliet te gaan

Frederik Philibert en Francis Vandendorpe van Ma Rica Rokk op ‘t Zand in Brugge.©Davy Coghe Davy Coghe
Frederik Philibert en Francis Vandendorpe van Ma Rica Rokk op ‘t Zand in Brugge.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

In Brugge dreigen 245 restaurants en cafés failliet te gaan door corona. Dat blijkt uit cijfers die Unizo opvroeg bij Graydon. Door dit jaar geen terrastaks te heffen wil de stad de horeca een klein duwtje in de rug geven. Intussen hebben 405 zaken een terrasvergunning aangevraagd. Al zeker 167 terrassen zullen na de heropening in mei groter zijn.

Brecht Clyncke, regioverantwoordelijke bij Unizo, sprokkelde voor ons de jongste cijfers van het economisch kenniscentrum Graydon. Daaruit blijkt dat 245 Brugse restaurants en cafés, die voor de pandemie nog financieel gezond waren, binnen de twee jaar risico lopen om failliet te gaan indien de overheidssteun stopt en ze geen nieuwe inkomsten kunnen genereren. “Dat is 28,5 procent van het totaal aantal zaken”, zegt Brecht Clyncke. 234 ondernemingen hebben nauwelijks hinder van corona en blijven gezond. Een ander opvallend cijfer is dat 37 zaken in hoofdzaak take-aways, fastfoodzaken en frietkoten het nu béter doen door de pandemie en hun slechte cijfers het voorbije jaar konden opkrikken.

In de Brugse binnenstad, waar de horeca sterker afhankelijk is van het toerisme, is de toestand het ergst: 187 zaken (30 procent) heeft het momenteel financieel moeilijk. Slechts 120 ondernemingen (20 procent) blijven gezond. En toch zijn er ook in het Brugse ‘ei’ 27 horecazaken die nu beter boeren dan een jaar geleden.

Terrastaks geschrapt

Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) beseft ten volle dat de ondersteunende maatregelen van de noodlijdende horecasector vorig jaar onvoldoende waren: “Daarom schrappen we de terrastaks voor 2021.”

“Na afloop van het jongste overlegcomité kreeg de horeca eindelijk opnieuw wat perspectief: op 1 mei mogen cafés en restaurants terug open”, pikt burgemeester Dirk De fauw in. “Maar de financiële gevolgen van de crisis zijn voor de sector zeer groot. Met de intrekking van de terrasbelasting tot 1 oktober 2021 willen we de exploitanten extra financiële ademruimte bieden.”

Het Brugs stadsbestuur nam die beslissing deze week, maar het besluit moet wel nog eind deze maand bekrachtigd worden door de gemeenteraad. Vorig jaar gold de vrijstelling van taks voor de periodes van 14 maart tot 7 juni en van 19 oktober tot 31 december 2020, omdat de horeca tijdens die twee lockdowns gesloten was. Tussen 8 juni en 18 oktober moesten de cafébazen en restauranthouders nog de helft van het normale tarief ophoesten.

Uitbreiding

Net als vorig jaar heeft de stad een plan uitgewerkt voor de uitbreiding van de terrassen. “Om de opgelegde federale maatregel van social distancing te kunnen handhaven, kon iedere uitbater van een horecazaak met een terrasvergunning een uitbreiding van zijn terras aanvragen”, vervolgt de burgemeester. Hij wijst erop dat elke uitbater die zijn terras wil uitbreiden, hiervoor zelf een aanvraag moest indienen.

Bovendien voert de stad een uitzonderingsmaatregel in voor de horecaterrassen gelegen binnen beschermd stadsgezicht. “Cafés en restaurant kunnen hun terrassen, zowel vergunde losse als vaste constructies, laten staan tot de laatste zondag van de kerstvakantie van volgend jaar. Die eindigt op 9 januari 2022. Dit betekent dat de vergunde grote terrassen tot dan niet moeten inkrimpen naar een maximale diepte van vier meter”, aldus Dirk De fauw.

Geweigerd

Inmiddels hebben 405 Brugse horecazaken een terrasvergunning ingediend, 186 uitbaters vroegen om een uitbreiding van hun terras. “167 dossiers zijn goedgekeurd en 19 uitbreidingen geweigerd”, stelt de burgemeester. Is dat een signaal dat er straks minder horecazaken zullen zijn? In het Brugse zijn er 700 horecazaken. Noch Sandra Timmerman (voorzitter Horeca Brugge) noch Hendrik Vermeulen (voorzitter Unizo Brugge) hebben weet van recente faillissementen. “De omvang van de impact van de coronacrisis kun je nu nog niet inschatten, omdat de steunmaatregelen nog lopen”, zegt Hendrik Vermeulen. “Ondernemers hebben overeenkomsten afgesloten met de banken, tot eind juni kregen zij uitstel van de afbetaling van hun leningen. Pas als alle overheidssteun wegvalt, zullen er klappen vallen. Zeker in de Brugse horeca, want die zal in mei niet full force kunnen heropstarten. Die is te afhankelijk van het internationaal toerisme dat pas eind 2022 opnieuw op kruissnelheid zal komen. De inkomsten zullen slechts langzamerhand weer op peil komen, terwijl de vaste kosten wel meteen op normaal niveau zijn.”

Hendrik Vermeulen is tevreden met de schrapping van de terrastaks: “Het heeft wel lang geduurd, andere steden zijn Brugge voorgegaan. Die hebben hun terrastaks voor 2020 volledig kwijtgescholden. Het gaat niet om grote bedragen, die taks bepaalt niet of een horecazaak failliet gaat.”

Sandra Timmerman noemt de maatregel een stap in de goede richting: “We blijven ijveren om in deze moeilijke omstandigheden zoveel mogelijk terrassen toe te staan, ook voor de horecazaken die geen terrasvergunning hebben. We bekijken met ons bestuur of dit juridisch wel mogelijk is en zullen de stad een voorstel doen.”

De voorzitter van Horeca Brugge wijst er fijntjes op dat de terrastaks slechts tot 1 oktober en dus niet voor het hele jaar afgeschaft is. “Hopelijk helpt de recente verhoging van de minder-hinderpremie door Vlaanderen gebaseerd op 15 in plaats van 10 procent van de omzet van het vorige jaar de horecabazen om nog vol te houden. Al blijven die overheidsmaatregelen peanuts. Belangrijker is dat we in mei effectief mogen opengaan. We zien nu toch een beetje licht op het einde van de tunnel. Maar een eethuis in Jabbeke, dat teert op een lokaal publiek, zal zich sneller kunnen herstellen dan een restaurant op de Markt in Brugge dat zijn inkomsten vergaart dankzij de toeristen. En dan heb je nog dancings die getroffen zijn door de avondklok.”

Sandra Timmerman doet een warme oproep naar de bevolking om de lichtjes versoepelde maatregelen te respecteren: “Mijn grootste nachtmerrie is dat de besmettingscijfers na de paasvakantie opnieuw fiks stijgen, zodat de horeca in mei zijn deuren niet mag openen. Dan zullen er drama’s gebeuren. Wij zijn er klaar voor om iedereen coronaproof te ontvangen. De verantwoordelijkheid voor de tweede golf in de schoenen van de horeca schuiven is te kort door de bocht. In ons protocol staat dat elke uitbater tafels en stoelen moet ontsmetten. In een bus of het warenhuis moet de klant zelf zijn verantwoordelijkheid nemen.”

“Een sneltest voor je een restaurant binnengaat? Wie zal dat betalen? De overheid mag de horeca niet opnieuw met extra kosten opzadelen. Enkel mensen in je zaak toelaten die gevaccineerd zijn? Ik wil mij daarover nog niet uitspreken, die vraag komt te vroeg. Wij zijn geen vragende partij, laat de overheid sneller inzetten op vaccinaties. Maar in september dertigers in je café of restaurant weigeren, omdat ze nog geen spuitje gekregen hebben, kan en mag de bedoeling toch niet zijn!”

Geruchten

Francis Vandendorpe, die samen met Frederik Philibert de Ma Rica Rokk op ’t Zand overnam en meteen en uitbreiding van zijn terras aanvroeg, gelooft niet dat de horeca op 1 mei zal mogen heropenen: “Dat is een feestdag die op een zaterdag valt! Ik vermoed dat onze ministers een heropening wat later in de maand voor ons in petto hebben, zodat een rustiger start gegarandeerd is.”

“Op social media circuleren geruchten over Brugse horecazaken die dreigen failliet te gaan. Het gaat vooral over cafés en restaurants die het al voor de coronacrisis financieel moeilijk hadden. Pas in mei zullen er enkele lijken uit de kast vallen, vrees ik. Dan zullen er wellicht enkele zaken niet heropenen. Maar, waar een wil is, is een weg. Hopelijk maken we in ons leven zo’n crisis maar één keer mee. ’t Wordt nog enkele jaren zwoegen, het zal nog lang duren eer de toeristen terug naar Brugge komen.”