Wanneer we Jurgen dinsdagnamiddag opbellen voor een reactie horen we aan de andere kant van de lijn iemand die fel getekend is door de coronastrijd van de afgelopen vijf maanden. "Het is echt om depressief van te worden. Ik heb na de persconferentie nu ondertussen zeker 100 telefoontjes ontvangen. Zowel van collega's die net als ik met de handen in het haar zitten of van klanten die hun tafel of feest willen annuleren. Nochtans zag ik het de laatste maand positief in, ook al draaide mijn feestzaal maar 20 % van de omzet. Over de start van mijn pop up restaurant in de Yperley ben ik tevreden. Ik was content van de afgelopen weken, die je als 'kostendempend' mag omschrijven, want kostendekkend is het absoluut nog niet. W...

Wanneer we Jurgen dinsdagnamiddag opbellen voor een reactie horen we aan de andere kant van de lijn iemand die fel getekend is door de coronastrijd van de afgelopen vijf maanden. "Het is echt om depressief van te worden. Ik heb na de persconferentie nu ondertussen zeker 100 telefoontjes ontvangen. Zowel van collega's die net als ik met de handen in het haar zitten of van klanten die hun tafel of feest willen annuleren. Nochtans zag ik het de laatste maand positief in, ook al draaide mijn feestzaal maar 20 % van de omzet. Over de start van mijn pop up restaurant in de Yperley ben ik tevreden. Ik was content van de afgelopen weken, die je als 'kostendempend' mag omschrijven, want kostendekkend is het absoluut nog niet. Wat de overheid nu doet is eigenlijk een onuitgesproken lockdown, zodat ze geen premies meer moet uitbetalen. Op deze manier een horecazaak uitbaten is niet meer rendabel, al heeft nog geen enkel lid van Horeca Ieper bij mijn te kennen gegeven ermee te willen stoppen. Voor feestzalen is het rampzalig, want als dit aansleept zitten we eind dit jaar tien maanden zonder inkomen! Ik vrees een economisch bloedbad."Bijkomende wrijvingenAls medevoorzitter van het Centrummanagement Ieper beseft Jurgen maar al te goed dat het voor alle zelfstandigen een rampjaar zal worden. "Zaterdag starten de solden en de klanten mogen enkel individueel de winkel binnen en dit voor een half uurtje. Ik vrees dan ook dat de tewerkstelling in het gedrang komt door deze verstrengde maatregelen. Er is nog steeds het systeem van de economische werkloosheid, maar ook dat kan je niet blijven volhouden. En als je dan bepaalde personeelsleden laat werken: wie kies je dan? Ook dat kan voor bijkomende wrijvingen zorgen die iedereen nu absoluut kan missen." Over de communicatie van de overheid is Jurgen ook niet te spreken. "Ze zouden de zelfstandigen op zijn minst perspectief moeten bieden, maar geen enkele politicus wil zich nog verbranden aan data. Ook over het maximaal aantal mensen dat je in een restaurant aan eenzelfde tafel mag zetten is geen duidelijkheid. Volgens hetgeen ik lees mag een gezin van zeven, waarvan 3 kinderen onder de 12, er nog 5 mensen bijnemen. Dan zitten we al aan 12 personen, waarop bepaalde mensen dan zeggen dat het er maximaal 10 mogen zijn. Of is dat enkel voor Antwerpen? Wie kan er nog echt aan uit? De regionale regels zullen deze communicatie zeker niet vergemakkelijken!"Horecacoaches?Op sociale media was er de voorbije week ook een en ander te doen over het naleven van de horecaregels. Naar verluidt zijn er vrijdagavond controles geweest? Jurgen: "Dat klopt en een vijftal zaken kregen een verwittiging. Er is inderdaad een minderheid van onze collega's die laks omgaat met de veiligheidsvoorschriften, maar hetzelfde kunnen we zeggen van bepaalde klanten. U vraagt of we voorstander zijn van horecacoaches die rondtoeren om te zien of alles correct verloopt en op een gemoedelijke manier wijst op inbreuken. Eerlijk gezegd is het niet aan Horeca Ieper om dat te organiseren. Moeten we echt zelf collega's beginnen berispen? Als Centrummanagement hebben we als adviesorgaan in het recente verleden suggesties gedaan, maar je kunt natuurlijk nooit goed doen voor iedereen. Toch heb ik de indruk dat de horeca en eventorganisatoren niet begrepen worden. Men ziet het vastgoed en materiaal en ze denken al vlug dat we er warmpjes inzitten. De burgers die werken voor een baas voelen die coronacrisis misschien zelfs nog niet zo in hun portemonnee. Sommigen hebben me zelf gezegd dat ze op het einde van die lockdownmaanden meer over hadden dan voorheen, want ze kwamen minder buiten."(DS)