Ieperse tweelingzussen verkozen tot Jobstudenten van het Jaar

Laura en Ilona in de Hooge Crater. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ilona en Laura Vandenbulcke (23) uit Ieper zijn verkozen tot Jobstudent(en) van het Jaar. De tweeling werkt al bijna zeven jaar tijdens hun vakanties bij Hooge Crater, een privaat oorlogsmuseum in Ieper.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, en Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder van HR-dienstengroep Liantis, riepen donderdag Ilona en Laura Vandenbulcke uit tot nationale ‘Jobstudent(en) van het Jaar’. De tweeling uit Zillebeke is al sinds februari 2013 aan de slag bij Hooge Crater, een privaat museum over de Eerste Wereldoorlog met themacafé dat uitgebaat wordt door Niek Benoot. “We helpen vooral bij het opdienen, achter de bar en in de keuken”, vertelt Laura. “Verder geven we ook graag toeristische informatie aan onze bezoekers. Hooge Crater is immers ook een infopunt waar toeristen informatie kunnen opvragen.”

De prijs kwam als een totale verrassing. “We hadden echt niet verwacht dat we zouden winnen. Misschien komt het doordat we een tweeling zijn. Dat is toch iets speciaals. Voor de rest doen we gewoon onze job: vriendelijk zijn, de mensen helpen en proberen flexibel te zijn.”

Zeventien waren Ilona en Laura toen ze als jobstudent begonnen. “Mijn zus en ik woonden vroeger op twee huizen van het museum”, pikt Ilona in. “We waren net verhuisd naar Ieper. Uitbaters Niek en Ilse hadden toen net twee jobstudenten nodig en ze dachten aan ons. Onze ouders gingen vaak iets drinken in het café, vandaar dat ze ons kenden.”

Nooit te laat

In de loop der jaren hebben Laura en Ilona nooit een andere vakantiejob gehad. Nochtans heeft het nabij gelegen pretpark Bellewaerde ook steeds nood aan goeie vakantiekrachten. Toch bleven Ilona en Laura steeds trouw aan Hooge Crater. “Voornamelijk omdat er een leuke werksfeer is”, meent Laura. “Vooral de zondag, want dan komen – zoals wij ze noemen – de vaste klanten. Dat is wel leuk, want met hen hebben we ook persoonlijk contact. Veel van die klanten kennen we al zes jaar. Dan vragen wij hoe het met hen gaat en zij hoe het met ons gaat.”

“Niek en Ilse zijn ook twee vriendelijke mensen om mee samen te werken”, vult Ilona aan. “Vanaf het begin voelde ik me bij hen op mijn gemak. Als we iets niet goed deden, dan gingen ze daar altijd op een positieve manier mee om, niet met een snak en een beet maar met constructieve feedback.”

De klik was wederzijds en het was voor Niek en Ilse dan ook logisch dat ze Laura en Ilona zouden inschrijven voor de verkiezing van Jobstudent van het Jaar. “Het was hun allereerste studentenjob en al die jaren zijn ze trouw gebleven”, vertelt Niek Benoot. “Ze werken hier tijdens vakanties en de weekends en geen taak is hen teveel. Al die jaren kwamen ze nog nooit te laat! Ze helpen in de keuken, zorgen voor de bediening in het café, ze verwelkomen de bezoekers van het museum aan de onthaalbalie… en alles met de glimlach. Ze volgend trouwens allebei de cursus van infopunt Toerisme Westhoek en van Q-label Westtoer. Ook gaan ze mee naar activiteiten van Horeca Ieper, waarvan ikzelf bestuurslid ben.”

Grappige misverstanden

Laura studeerde zonet af als criminologe en Ilona is logopediste, met extra specialisatie ‘zorg’. “Daarmee komt nu een einde aan hun loopbaan als jobstudent”, zegt Niek. “Maar ze hebben al aangegeven dat ze hier als flexijobber tijdens het weekend aan de slag willen blijven, van zodra ze aan het werk zijn. Hun vertrek zou een groot verlies zijn. Ze horen hier gewoon thuis. Wanneer ze er een keer niet zijn, vragen de klanten expliciet naar hen.”

Trouwe bezoekers weten intussen dat Laura haar festivalbandjes rechts draagt en Ilona links. Op die manier kunnen ze de identieke tweeling uit elkaar houden. Maar bij occasionele bezoekers leidt de verwarring tussen de twee jobstudentes vaak tot grappige misverstanden. “Toen we onze festivalbandjes afknipten hadden ook de vaste klanten het moeilijk om ons uit elkaar te houden, gelukkig had ik toen mijn haar wat korter gesneden zodat er toch een onderscheid kon gemaakt worden. Ach, de klanten vinden altijd wel iets om Laura of mij te herkennen. Het is ook altijd een leuke ijsbreker als ze proberen te herkennen wie er nu voor hen staat.”

Ilona en Laura ontvingen een UNIZO-award uit handen van Danny Van Assche. Philip Van Eeckhoute bood de dames namens Liantis een cheque aan ter waarde van 1.500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier