https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ieperse marktkramers stappen mee in het verhaal van de waardebon

Schepen Diego Desmadryl en marktverantwoordelijke Griet Biesbrouck met de aanduidingsborden. (Foto EG)© EG
Schepen Diego Desmadryl en marktverantwoordelijke Griet Biesbrouck met de aanduidingsborden. (Foto EG)© EG
Redactie KW

Met de waardebonnen wilde de stad Ieper de mensen zo snel mogelijk naar de lokale handelaars te lokken, die het zwaar te verduren hebben tijdens de coronacrisis. Elk Iepers gezin kreeg een digitale bon van 25 euro en tien euro extra per gezinslid.Ook de marktkramers die op de Ieperse zaterdagmarkt staan tonen nu interesse voor deze waardebon.

Ieperse gezinnen ontvingen tijdens de vakantiemaanden waardebonnen, waarvoor de stad in totaal 700.000 euro vrijmaakte. “Elk Iepers gezin kreeg een digitale bon van 25 euro en tien euro extra per gezinslid”, vertelt schepen voor Economie Diego Desmadryl (Open Ieper). “Een alleenstaande kreeg dus 25 euro, een gezin met twee kinderen kon rekenen op 55 euro. De bedoeling was om zo snel mogelijk weer veel mensen naar de lokale handelaars te lokken, zodat daar weer centen binnenkwamen en die vlotter konden herstarten.”

Groot succes

“Het stond alle handelaars vrij om al dan niet aan de actie deel te nemen”, aldus de schepen. “De handelaars konden er eventueel nog extra voordelen of acties aan koppelen, maar niemand werd verplicht. Naast de financiële inbreng voor de bonnen werden er ook andere initiatieven gelanceerd om de economie en het toerisme weer aan te zwengelen .”

Het concept en de uitwerking van de waardebon kwam er na overleg met het centrummanagement, horeca Ieper en de afdelingen van Voka en Unizo in Ieper en deelgemeenten. “Maar liefst 329 lokale handelaars schreven zich in om deel te nemen aan de actie”, vervolgt schepen Diego Desmadryl. “We mogen dus echt van een groot succes spreken. Het is zelfs de bedoeling om na de coronacrisis het systeem met de waardebonnen verder te zetten , want we willen de lokale handelaars ook in de toekomst blijven steunen.”

Betalen met bon op de markt

De marktkramers die op de Ieperse zaterdagmarkt staan, tonen nu ook interesse voor het systeem van de waardebon. “De vraag kwam van de marktkramers zelf die interesse tonen voor het initiatief”, pikt marktverantwoordelijke Griet Biesbrouck in. “Marktkramers die intekenen, krijgen nu ook de kans om mee te stappen in het systeem. Enerzijds promoten we daarmee de zaterdagmarkt, anderzijds kunnen de Ieperlingen hun waardebon gebruiken om hun inkopen bij de marktkramers en de lokale handelaars te betalen .”

“Bezoekers aan de markt zullen daar de waardebonnen kunnen aankopen. Voorlopig kunnen ze bij drie marktkramers terecht : bij Sophie en Steve van Priems kip aan ’t spit, Kimpes kaas en Seizoensgroenten Filip Vancraeymeersch. De meewerkende marktkramers krijgen duidelijke borden aan hun marktkraam.” (EG)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten