Iepers metaalbedrijf U-Parts verdriedubbelt in oppervlakte

Céderic Windels (links) en Michel Verbrugge. (foto TOGH)
Redactie KW

U-Parts NV, actief in metaalconstructie met specialiteit plaatbewerking, neemt de gebouwen van Agila NV over en verwerft de gronden van de afgebrande wafelbakkerij Dimabel op de Ieperse industriezone. Daardoor verdriedubbelt de oppervlakte van het bedrijf.

Na de zware brand van 20 september, waarbij de wafelbakkerij Dimabel, aanpalend aan NV U-Parts, volledig vernield werd, koos de bedrijfsleiding van Dimabel voor een heropstart op een andere locatie. NV U-Parts verwerft de vrijgekomen gronden en vergroot zo zijn huidige locatie van 10.000 m² met 4.400 m². “Deze uitbreiding zal in de toekomst leiden tot extra productie- en stockagemogelijkheden”, zegt zaakvoerder Michel Verbrugge.

Toekomst verzekerd

De NV U-Parts slaat twee vliegen in één klap, want ook de gebouwen van de NV Agila worden eigendom van het bedrijf.

“De familie Lapauw, huidige zaakvoerders van de NV Agila, wilde de activiteiten van haar bedrijf herschikken wegens gebrek aan opvolging. De huidige gebouwen komen in handen van NV U-Parts uit Ieper”, zegt medevennoot Céderic Windels.

“Met de verwerving van de site Agila van 22.000 m² in de Rozendaalstraat 24 in Ieper verdrievoudigt het bedrijf in één klap haar oppervlakte en stelt het zo haar toekomst veilig. De aankoop van deze bijkomende site past in de strategie om van U-Parts NV een verticaal geïntegreerd bedrijf te maken.”

“Door de uitbreiding kunnen we ook meer mensen tewerkstellen”

“Naast losse onderdelen, voornamelijk op basis van plaatbewerking, en kleine lasconstructies wenst men de activiteiten verder uit te breiden met grotere lasconstructies en bijhorende afwerking door middel van stralen, metalliseren en natlakken”, vult Michel Verbrugge aan. “De site Agila, met haar industrieel gebouw voorzien van diverse rolbruggen en 10.000 m² onbebouwd terrein, biedt hiervoor passende mogelijkheden.”

U-Parts NV, het vroegere Vancoillie Metaalconstructie, in 1945 ontstaan in Zillebeke, stelt nu een 35-tal medewerkers tewerk. Het bedrijf werd in 1999 overgenomen door Michel Verbrugge, verhuisde in 2003 naar Ieper, en in 2016 werd het aandeelhouderschap uitgebreid met Céderic Windels als actieve medevennoot.

Extra werkkrachten

“Met de uitbreiding van de activiteiten zal er ook ruimte zijn voor bijkomende tewerkstelling. Hoewel de bedrijfsleiding de voorkeur geeft aan lokale mensen, zal de versterking vooral bij buitenlandse werkkrachten gezocht moeten worden, gezien de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen.”

“Die krapte is een groot probleem voor ons. Op deze site zoeken we ook al mensen. Een aantal vacatures staat al verschillende jaren open. Als we op termijn onze plannen realiseren, mag je toch spreken van een tiental voltijdse mensen extra. Goeie mensen mogen altijd komen solliciteren”, horen we.

Met de verwerving van de gronden van Dimabel door U-Parts, is het nu zeker dat de wafelbakkerij niet meer terugkeert naar de locatie waar de brand in september het volledige bedrijf verwoestte. Niettemin keert Dimabel binnenkort wel terug naar Ieper.

“We hebben een gebouw gekocht, een oude site van Pidy, waar we vanaf februari kunnen kijken om de inrichting uit te werken”, zegt Didier Clarysse van Dimabel.

“De bedoeling zou zijn om in juni opnieuw te kunnen opstarten in Ieper. Momenteel hebben wij onze productie bij een collega en worden de producten verpakt in Reningelst. De nieuwe site is iets groter dan de vorige site waar de brand heeft plaatsgevonden. Nu gaat het om een site van 3.000 m². Er komen andere productielijnen waardoor we wellicht ook andere producten zullen kunnen ontwikkelen, maar dat zal pas voor eind dit jaar zijn. De werknemers zijn al bijna allemaal terug aan het werk.”

Agila verhuist

Agila, dat machines maakt voor de rubberindustrie, verdwijnt dus wellicht van de Ieperse industriezone. “Wij gaan herschikken en zijn daar nu mee bezig”, zegt zaakvoerder Geert Lapauw.

“Het is de bedoeling dat we verhuizen, maar we weten nog niet exact naar waar. We zijn ermee bezig. Meer kan ik daarover niet zeggen. De tewerkstelling blijft behouden. We hebben ook maar een tiental mensen in dienst. Vandaar ook dat de gebouwen veel te groot waren voor ons. We zoeken eventueel iemand die het bedrijf kan overnemen, maar nu doen we gewoon verder zoals we bezig waren.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier