Ieper lanceert stadstreintje

We zien vooraan burgemeester Emmily Talpe en schepen Diego Desmadryl met verder in het treintje de mensen van vzw Centrummanagement. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het stadsbestuur van Ieper voorziet een extra injectie voor promotie van de stad als toeristische trekpleister, gespreid over twee jaar. Een van de acties is een treintje dat zal rijden tussen de randparking aan de Rijselpoort en de binnenstad.

Het treintje rijdt vanaf zaterdag 13 juni elke zaterdag van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 18 uur rond in de binnenstad. Op zaterdag brengt de trein op wielen je ook tot aan de zaterdagmarkt. Het initiatief is een samenwerking tussen de stad en de vzw Centrummanagement.

“In Ieper kan je heerlijk eten, winkelen, wandelen, cultuur en geschiedenis beleven … Ieper zet met dit initiatief alvast in op een goede en leuke verbinding in en met de stad”, zegt voorzitter Jurgen Crombez van vzw Centrummanagement. “We willen de mensen dus zo veel mogelijk naar de stad krijgen en op zaterdagen – hoe je het draait of keert – gaan de kinderen vaak mee en dan bepalen zij vaak de keuzes die gemaakt worden. Voor gezinnen met kinderen is het dan ook een leuke attractie om met het treintje door de stad te rijden.”

Inzetten op beleving

“We kunnen deze zomer met grote zekerheid geen grote evenementen organiseren, maar we zullen wel inzetten op beleving”, zegt schepen Diego Desmadry, bevoegd voor lokale economie. “We willen de mensen aansporen om naar Ieper te komen omdat hier heel veel te beleven valt: winkelen, wandelen, musea, tentoonstellingen … Elk weekend zal er wel iets te doen zijn en het aanbieden van dit treintje naar het hart van onze stad zal alleen maar een meerwaarde betekenen. Bijkomend kunnen de mensen gratis parkeren op de randparking aan de Rijselpoort. Het treintje zal daarnaast op zaterdag vanaf 10 uur ook de zaterdagmarkt aandoen.”

Parcours

Het treintje vertrekt aan de randparking van de Rijselpoort en gaat dan naar het station, waar er ook een halte zal zijn. Verder rijdt het dan door naar de Stationsstraat, Tempelstraat, Boterstraat, Neermarkt (waar er ook stopplaats is), Rijselstraat, Merghelynckstraat, St.-Jacobskerk, Bollingstraat, Menenstraat, Grote Markt, Korte Torhoutstraat, Cartonstraat, Diksmuidestraat, Grote Markt, Neermarkt (met opnieuw een halte), Leet, Elverdingestraat en zo weer naar het station.

Tot einde van het jaar

“Het treintje zal blijven rijden tot het einde van het jaar en is natuurlijk gratis. We maakte er iets minder dan 15.000 euro budget voor vrij”, vervolgt Diego Desmadryl. “In de eindejaarsperiode zal er dan wellicht gekeken worden voor een grotere frequentie. Uiteraard zullen we op het treintje alle veiligheidsmaatregelen voorzien met betrekking tot het coronavirus, al is het voorlopig nog wachten wat de precieze richtlijnen zullen zijn tegen 15 juni.”

Uitbreiding terrassen?

Het treintje is alvast een eerste initiatief. Andere acties van de stad Ieper om de lokale economie te ondersteunen zitten nog in de pijplijn. “Vrijdag zitten we bijvoorbeeld samen met de horeca om te kijken of er mogelijkheden zijn om de oppervlakte van de terrassen iets groter te maken zodat ze min of meer hun capaciteit kunnen behouden en de mensen nog steeds op een veilige afstand van elkaar kunnen zitten”, besluit schepen Diego Desmadryl. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier