Howest, Cronos en BNP Paribas houden gamefonds boven de doopvont: “10 miljoen euro voor onze afgestudeerden”

Olaf Verhaeghe

Fors VC. Dat is de naam van het nieuwe gamefonds die hogeschool Howest, Cronos en BNP Paribas donderdag lanceren. Via dat fonds moet minstens 10 miljoen euro geïnvesteerd kunnen worden in Belgische game-bedrijven en studio’s. Vooral de afgestuurde Digital Arts & Entertainment-studenten moeten daarvan kunnen profiteren.

Daags voor de aftrap van het eerste Unwrap Entertainment Festival op en rond Kortrijk Weide, lanceren Howest, Cronos en BNP Paribas het Fors VC-gamefonds. Daarin wordt minstens 10 miljoen ondergebracht om te investeren in Belgische gamingbedrijven met groot potentieel. Want, zo benadrukken de partners, de Belgische game-industrie is een groeimarkt, alleen moeten ontwikkelaars en investeerders elkaar in de juiste context kunnen vinden.

“Onze alumni van de topopleiding Digital Arts & Entertainment vertrekken nu bijna allemaal naar de grote internationale studio’s”, aldus Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest. “En daar zijn we best fier op. Maar eigenlijk willen we het talent in de eigen regio houden, hen hier laten bloeien. Het nieuwe fonds zal het mogelijk maken om hier, lokaal een ecosysteem te creëren dat een bijzondere impact zal hebben op de creatieve gamingindustrie in Vlaanderen.”

Internationale topexperten

Via een minderheidsparticipatie in de studio’s of projectfinanciering voor veelbelovende individuele games zullen ontwikkelaars geld kunnen krijgen van het Fors VC-fonds. Naast Howest, Cronos en BNP Paribas zijn ook een resem andere partners betrokken. De drie grote spelers zullen echter het fonds beheren, investeerders aantrekken en op zoek gaan naar projecten waarin geïnvesteerd kan worden. Bedoeling is om alle projecten te laten beoordelen door een team van internationale topexperten. De raad van bestuur – een vertegenwoordiger van elke partner en twee onafhankelijke bestuurders – bepalen uiteindelijk welke projecten voor funding in aanmerking komen.

Howest is alvast overtuigd van het succes van het gamefonds. “Dit belooft een unieke hefboom te worden voor de afgestudeerden van alle game-opleidingen in de Benelux, maar Fors VC moet vooral de DAE-afgestudeerden de mogelijkheid bieden om in Vlaanderen hun dromen en projecten te realiseren”, klinkt het nog bij Lode De Geyter. Vandaag telt DAE 1.300 studenten, waarvan er 300 uit het buitenland komen. Zo’n 40 procent van de afstuderenden vertrekt meteen naar het buitenland om te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier