Hotelreservaties voor WK in Brugge en Knokke-Heist vallen (voorlopig) tegen

Het WK-dorp op ‘t Zand in Brugge is in volle opbouw. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Met het WK wielrennen hopen Brugge en Knokke-Heist op onbetaalbare internationale promotie. Om de wielertop naar hier te lokken haalden ze respectievelijk 360.000 en 220.000 euro uit hun stadskas. Maar voorlopig vallen de verhoopte hotelreserveringen een beetje tegen.

“We hebben goed onderhandeld bij de organisatoren van het WK tijdrijden en hebben nadien Brugge mee over de streep getrokken”, beweert de Knokse sportschepen Jan Morbee. Hij looft de geslaagde onderhandelingsstrategie van wijlen graaf Leopold Lippens, die als laatste politiek wapenfeit erin slaagde de koers naar de mondaine badstad te halen. “Wielrennen staat hoog in ons vaandel. Knokke-Heist telt twintig wielerverenigingen, waaronder vijf damesclubs. En ons Casino Team met 1.400 leden is de grootste wielerclub van West-Europa”, stelt Jan Morbee.

Last minute boekingen

Er worden minstens 150.000 toeschouwers langs het parcours tussen Knokke-Heist, Damme en Brugge verwacht. Waar al die koersgekke toeristen zullen logeren, blijft voorlopig een vraagteken. Zowel in Brugge als in Damme kunnen de hoteliers het bordje ‘volzet’ momenteel geenszins uithangen.

“Het weekend van 18 en 19 september zitten de honderd Brugse hotels amper aan een bezettingsgraad van 58 procent”, vertelt Dimitri Thirion, voorzitter van de vzw Hotels regio Brugge. Hij hoopt nog op vele last minute boekingen. “Ik vermoed dat vele wielertoeristen, die ook graag het parcours willen afhaspelen, een hotel in Knokke-Heist geboekt hebben. Bij elke koers verkiezen de fans een hotel op de startplaats boven een logement in de stad waar de wedstrijd arriveert.”

Ondertussen kruipt de Brugse hotelsector wel langzamerhand uit de diepe krater die de coronapandemie geslagen heeft: in augustus was de bezettingsgraad opgeklommen tot 65 procent. Maar het is opmerkelijk dat het WK wielrennen niet voor een grote toename zorgt in september. Al bij al liggen Knokke-Heist en Brugge op een boogscheut van elkaar.

“De meeste boekingen gebeuren nog altijd door Belgen. Langzamerhand zien we toeristen uit Duitsland en Nederland arriveren. Minder uit Frankrijk, Engeland ligt nog volledig plat. Zolang de coronaregels streng blijven voor de Britten, zullen ze niet afkomen”, weet Dimitri Thirion.

De Knokse toerismeschepen Anthony Wittesaele rekent vooral op de tweedeverblijvers. “Als ze en masse in Knokke-Heist logeren tijdens het WK zitten we met een goede economische return. Onze 31 hotels zitten tijdens het WK-weekend aan een bezettingsgraad van 65 procent. Enkele hotels sluiten noodgedwongen hun deuren zoals Figaro en Ter Zaele. Zij liggen langs het parcours en zijn op wedstrijddagen onbereikbaar.”

“Tijdens de week blijft de bezetting nog laag, er zijn zelfs annuleringen. Buiten het hoogseizoen komt er een iets ouder publiek naar Knokke-Heist. Die mensen zijn doorgaans op zoek naar rust, een event als het WK past niet in dat plaatje. We hopen nog op laste minute boekingen van wielerfans”, zegt de schepen.

150.000 wielerfans

Ondertussen bereiden de politiezones van Damme/Knokke en Brugge zich voor op de komst van minstens 150.000 wielerfans. Die zullen de corona-veiligheidsmaatregelen moeten volgen. “Ze moeten anderhalve meter afstand houden”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw. Meer dan 500 agenten moeten alles in goede banen leiden.

De finish van het WK tijdrijden ligt tussen de Vrijdagmarkt en ‘t Zand. Er worden een fanzone en een VIP-ruimte gebouwd. “Ook in de fanzone op ‘t Zand geldt de mondmaskerplicht en afstand houden”, benadrukt de Brugse sportschepen Franky Demon. In de VIP-zone, waarvoor Covid Safe Tickets vereist zijn, geldt social distancing enkel in de wachtruimtes. “Maar we meten de CO2 in de binnenruimtes en grijpen in wanneer nodig”, vult Dirk De fauw aan.

En wat als al die duizenden toeschouwers dringend moeten? Burgemeester Dirk De fauw: “De organisatoren van het WK plannen extra toiletinfrastructuur op ‘t Zand. In het hart van het WK in Dudzele en aan ‘t Apertje plaatsen we mobiele toiletten. Op 17 Brugse plekken, tussen Station en Ezelpoort, zullen er een ‘cross’ (plasbak voor vier heren) en één mobiel damestoilet staan.”

Het parcours wordt auto- en verkeersvrij. Dit weekend start de aanleg van het Brugse WK-decor. Vrijdagnacht wordt een voetgangersbrug aan de Bloedput gebouwd, zaterdag eentje aan het station. “Dit gebeurt ’s nachts om de verkeershinder te beperken”, zegt De fauw. “Deze voetgangersbrugen zijn bedoeld voor bewoners en bezoekers. Fietsers zijn op deze bruggen niet toegelaten. Ze kunnen langs beide kanten van het parcours blijven fietsen, maar kunnen het parcours niet oversteken.”