Hotel De Polderbloem in Diksmuide wordt antiekzaak

Redactie KW

Kristof Moenaert (45) wordt de nieuwe eigenaar van het pand De Polderbloem. De antiquair is niet aan zijn proefstuk toe. Hij runde al enkele jaren in de kerk van Kaaskerke een antiekzaak. In januari hoopt hij zijn nieuwe zaak te kunnen openen in Diksmuide.

Een paar jaar terug vond de bekende Britse antiquair Drew Prichard (bekend van het tv programma Savage Hunters) de weg naar de kerk in Kaaskerke waar hij een opname voor zijn tv-programma maakte. Hij kocht er ook een paar items. Eigenaar Kristof Moenaert (45) vond het tijd om naar een nieuwe locatie voor zijn zaak uit te kijken en zette de kerk te koop. Onlangs werd de kerk verkocht aan een vennootschap. Zijn zoektocht leidde hem naar Gent en Antwerpen, maar een geschikt pand leek moeilijk te vinden. Toen hotel De Polderbloem openbaar verkocht werd, waagde Kristof zijn kans en plaatste een bod.

“Het was moeilijk om een geschikt pand te vinden die centraal gelegen is en een parking heeft. Een goede prijs is ook belangrijk”, vertelt Kristof. “Toen De Polderbloem te koop kwam, vond ik dit meteen een ideale locatie. Het is centraal gelegen op de Grote Markt en er is een parking. Er is een etalageruimte langs de kant van de Markt en langs de kant van de Kiekenstraat. Op de Grote Markt is er veel passage van zowel lokale mensen als van toeristen, wat perfect is. Ik kon De Polderbloem kopen voor een bedrag van 770.000 euro.”

“Ik beschik over vier etages, gelijkvloers inbegrepen. Het gelijkvloers wordt de winkel, op de hoogste verdieping ga ik zelf wonen. De twee andere verdiepingen kunnen later tot appartement worden omgebouwd, maar dat is nog toekomstmuziek. Voor ik kan openen, zal ik nog werk hebben aan het gebouw, zoals het uitbreken van de restaurantkeuken en dergelijke.”

Nieuwe naam

De vraag is of Kristof er al de items die hij nu in de kerk heeft staan, in het nieuwe pand zal kwijt kunnen. “Het spreekt voor zich dat ik zal moeten kijken wat ik meeneem. In de jaren dat ik in de kerk mijn zaak gehad heb, is er heel wat bijgekomen aan materialen. Het is mijn bedoeling om enkel de mooiste stukken mee te nemen naar de nieuwe locatie en misschien nog wat brocante, voor de rest zal wel een koper gevonden worden”, geeft Kristof mee.

“Het wordt uitzoeken en sorteren om er een mooie antiekzaak te maken. Als alles vlot verloopt, zou ik in de loop van januari de zaak willen openen. Ik ben nog op zoek naar een naam, want ‘De tien geboden’ is niet meer toepasselijk. Voorlopig is de zaak door coronamaatregels gesloten. Ik hoop dat de maatregelen snel versoepelen zodat ik in het nieuwe pand kan starten. Misschien organiseer ik tijdens de zomermaanden een terrasje waar mensen nog iets kunnen drinken, maar dat is nog niet zeker. Het staat vast dat het een mooie zaak wordt met prachtige items.”

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.