Horecasector in Oostende blikt tevreden terug na mooi weekend

© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De horecasector in Oostende blikt tevreden terug op het afgelopen weekend. Geen grote overrompeling tijdens het eerste weekend sinds de horeca opnieuw de deuren mocht openen, maar een gezellige drukte.

Nog wat parkeerplaatsen over in Oostende tijdens het mooie en warme afgelopen weekend, al tekenden de parking op het Mijnplein en die onder de Visserskaai nu en dan ‘VOL’ aan. Dat betekent meestal dat Oostende op heel wat volk mag rekenen. Op de zeedijk viel het allemaal nog mee. Drukker dan de afgelopen maanden, dat wel, maar geen grote overrompeling. De horeca draaide echter op volle toeren en daar had het mooie weer alles mee te maken.

De terrasjes zaten overvol, de uitbreiding van de terrassen in Oostende was dan ook meer dan welgekomen voor de horeca-uitbaters. “Blij dat ik mijn terras met zo’n 20 zitplaatsen kon uitbreiden. De mooie temperaturen en de stralende zon deden haar werk en dat zorgde voor veel volk op het terras”, vertelt Marc Van den Kerckhove van café De Floride op de Oostendse zeedijk. “Laat ons hopen dat dit de start van een mooie zomer is, zodat we het verlies dat we de afgelopen maanden hebben geleden, enigszins kunnen goedmaken.”

De viskraampjes op de Visserskaai draaiden voor het eerst sinds de coronacrisis terug op volle toeren. “Blij dat we eindelijk terug op een normale manier kunnen werken”, zegt een van de verkoopsters. “Hier staan zonder dat toeristen naar Oostende mochten komen, had geen zin want vooral daar leven wij van. We hebben wel Oostendenaars ook, maar die zijn eerder uitzonderlijk. Opvallend was dat er heel veel Franssprekende mensen langs kwamen. Buitenlandse toeristen zagen we dan weer niet of amper. Maar dat zal met het hele gedoe rond de landsgrenzen te maken hebben.”

Ook in de Langestraat in de uitgaansbuurt van de stad verliep alles rustig en werden de maatregelen goed opgevolgd. Ook daar zaten de terrasjes goed vol. “We kunnen niet klagen”, zegt Pascal Devriendt van muziekcafé Twilight. “Onze terras draaide op volle toeren en er waren geen noemenswaardige problemen. De regels werden goed opgevolgd en om 1 uur ging iedereen netjes naar huis zoals de overheid het had voorzien. Ik ben zeker tevreden.” De politie hield het hele weekend een oogje in het zeil in de Oostendse uitgaansbuurt.

Gezellige drukte

Bart Boelens van Horeca Middenkust is blij dat de sector terug operationeel is. “We kunnen zeker niet van een overrompeling spreken voor onze kust, het afgelopen weekend”, vertelt Bart Boelens. “Buitenlandse toeristen mogen pas vanaf maandag 15 juni naar ons land reizen en dat scheelt ook wel een pak volk. Maar het was een gezellige drukte. We willen ook echt niet die overrompeling. Wat de hotels betreft, komt de bezetting traag op gang. Vast staat dat het een moeilijk jaar wordt, maar het komt wel goed. We hopen nu vooral op een mooie zomer, maar de verliezen inhalen, dat lukt niet meer.”

Peter Craeymeersch, algemeen directeur bij Toerisme Oostende spreekt van een goede voorbereiding bij de horeca. “Iedereen heeft lang uitgekeken naar het eerste weekend na de opening van de horeca. Het weer zat mee en dat zorgde voor een gezellige drukte, maar geen overrompeling”, vertelt Peter. “Bepaalde hotels hebben goed gewerkt en de horeca draaide op volle toeren. We concentreren ons nu op de start van het hoogseizoen op 1 juli. We willen een mooi en uitgebreid aanbod bieden aan iedereen die onze stad bezoekt. Mar we zijn vooral tevreden dat we opnieuw mensen kunnen ontvangen in onze stad.”

(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier