Horecaman in hart en nieren Gaston Laverge is 80 jaar: “Wetten zijn te streng”

Gaston Laverge is 80 jaar en blikt terug op een rijkgevulde carrière in de horeca. © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Geboren en getogen Kortrijkzaan Gaston Laverge is 80 jaar geworden en is al 55 jaar actief in de horeca, waarvan 25 jaar lid en 15 jaar voorzitter van Horeca Zuid-West-Vlaanderen. Hij was ook 25 jaar lid en ondervoorzitter van Horeca Vlaanderen. Verder was Gaston zaakvoerder van verscheidene zaken binnen enkele pvba’s en nv’s.

Als je over iemand praat die vergroeid is met de horeca, dan is het wel Gaston Laverge. In 1965 ging Gaston met zijn broer Paul aan de slag bij nv Brouwerij Laverge, de zaak van zijn vader Gaston, gesticht in 1946. Ze deden dit tot 1988. “Ik leerde er vooral werken met zaakvoerders van cafés en restaurants: bezoeken afleggen, afspraken maken, contact houden met leveranciers en opvolgen, noem maar op. Mijn vader had toen zo’n 25 horecazaken in zijn bezit, gekocht van Brouwerij Stasegem. Ik deed de commerciële activiteiten, verkoopdirecteur zeg maar”, vertelt Gaston.

“Horecaman zijn is een speciaal beroep, het is soms een harde wereld. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Soms moet je van ijzer en staal zijn. Gelukkig had ik altijd een goede gezondheid.” Samen met wijlen zijn goede vriend Tony Descamps stichtte hij Ladesco nv waar ze enkele zaken in onder brachten, zoals de cafetaria van Sporthal De Lange Munte en Brasserie Figaro, naast Schouwburg Kortrijk. Verder stichtten ze ook pvba Ladesta, waarin danscafé Lindbergh ondergebracht was. Gaston Laverge bouwde ook als zelfstandige eigen zaken uit onder de noemer nv Laverge. Hij kocht Brouwerij Sint Antoon in Gullegem die toen enkele zaken bezat. “Ik ging nooit voorbarig te werk en volgde alles op”, duidt Gaston.

Horeca op de kaart

Later werd Gaston eigenaar van Het Berkenhof in Ingelmunster en Intermezzo, een restaurant-tearoom in Ring Shopping Noord. “Dat mag ik als een van de hoogtepunten rekenen: een paradepaardje waar iedereen wilde zijn. Ik heb dat 15 jaar lang gedaan: tot eind 2003. Het Ringcenter zat toen op een hoogtepunt.” Verder had hij ook Conservatorium Kortrijk dat wijlen Martine Boucké runde met Gaston als commercieel zaakvoerder. “Achteraf gezien heel mooie en drukke tijden, maar hard werken. Er kroop veel tijd in want ik ben nooit over één nacht ijs gegaan.” (denkt na) “Eigenlijk had ik veel zaken die het goed deden.”

(Lees verder onder het kaderstuk)

BIO

Privé

Gaston Laverge is geboren op 25 november 1940 in een gezin van vijf kinderen: vier zoons en een dochter. Hij is de vader van Charlotte en Isabelle en grootvader van een kleinzoon en 2 kleindochters.

Loopbaan

Hij volgde het middelbaar onderwijs in het Sint-Jozefsinstituut in Kortrijk. Gaston stapte op jonge leeftijd samen met zijn broer Paul in de zaak van hun vader: Bierhandel Laverge. In 1988 werd hij zelfstandig zaakvoerder van enkele horecazaken en stichtte samen met broer Paul nv Laverge.

Vrije tijd

Gaston houdt van paardrijden, klassieke muziek en wandelen. Hij is ondervoorzitter van DAAV, een vereniging die kansarme kinderen helpt in India en Pakistan.

Als voorzitter van Horeca Zuid-West-Vlaanderen en ondervoorzitter Horeca Vlaanderen zette Gaston de horeca mee op de kaart. “Toen hadden we 300 leden en behartigden de problemen van zaakvoerders en deden aanbevelingen: hoe personeel zoeken, in orde zijn met statuten, nieuwe wetgeving, huurovereenkomsten, geschillen. Wij maakten de uitbaters wegwijs in alles. Ik heb daar nog altijd een goed gevoel bij. Dat liep erg vlot, want er waren toen veel minder reglementen dan nu. Alles was ook amicaler. We pleegden ook overleg tussen de regio’s.”

Als cafébaas kan je goed je brood verdienen, maar je wordt er niet rijk van

Gaston werd opgevolgd door Wim Loontjens van restaurant Koevert in Avelgem. “Als je op een bepaalde leeftijd komt moet je de kans geven aan jongeren. Ze hebben hun eigen generatie en leefwereld met eigen ideeën en invulling. Het is een andere manier van werken. Ik had geen enkele moeite om los te laten.”

Tempeliers

In 2003 werd Gaston uitbater van café Tempeliers op de Graanmarkt. Hij noemt het graag het sluitstuk van zijn horecaperiode. “Mijn laatste wapenfeit en mijn droom: zelf een volkscafé runnen. Ik stond er elke dag zelf achter de toog. Ik had goede en diverse klanten. Eigenlijk is dit een sociaal gegeven, waarbij de mensen de moeite deden om een praatje te slaan. Ik heb me daar echt ‘gejeund’ en ontmoette er veel volk. Het was een mooie ontmoetingsplaats. ”

In 2013 liet Gaston Laverge het café over aan Filip Schelstraete, die ooit kok was in Intermezzo. Zou je het opnieuw doen? “Goh … moeilijke vraag. Het antwoord is ja, maar nu beginnen? Ik heb veel zien veranderen: manier van werken, strengere wetgeving met veel verplichtingen, controles, rookverbod, verminderde afzetmarkt, vergunningen, papierwinkel”, aldus Gaston. Een uitsmijter? “Nu een café beginnen is niet eenvoudig. “Als cafébaas kan je goed je brood verdienen, maar je wordt er niet rijk van. De wetten zijn te streng om op een fatsoenlijke manier café te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier