De reden voor de sluiting is een vonnis dat is uitgesproken door de ondernemingsrechtbank. Daarin staat vermeld dat de groothandel diverse inbreuken pleegde. Volgens dat vonnis van is er naast een stedenbouwkundige inbreuk ook een inbreuk op de eerlijke marktpraktijken volgens de bepalingen van het wetboek van economisch recht. Volgens Vincent Nolf, CEO van horecagroothandel METRO Cash & Carry werden alle vergunning rechtmatig verkregen. Hij haalt uit naar concurrent Aronde.

"De uitbater van de handelszaak die hier vroeger was, maakte jarenlang gebruik van deze vergunde parking," zegt Vincent Nolf. "Alle vergunningen werden rechtmatig verkregen en werden nooit betwist. Sinds METRO hier de deuren opende werd het pand opeens het onderwerp van een juridische strijd met als doel om onze commerciële activiteiten aan de kust te willen beperken."

"Van bij het begin stak Aronde NV, een lokale klein- en groothandel in diepvriesproducten, METRO stokken in de wielen. Eén van de laatste pogingen van Aronde NV om METRO te gronde te richten, vertaalde zich in een zesde dagvaarding rond onder andere de vergunning van de parking en de uitbatingsvoorwaarden van METRO", meldt het bedrijf nog op haar website.

Burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) laat weten dat hij al eerder op de hoogte was over de zaak en laat weten dat ook de bestendige deputatie dezelfde mening is toegedaan als de ondernemingsrechtbank. De gemeente helpt mee zoeken naar een oplossing. Als METRO verdwijnt, staan 30 jobs op de helling. "Een drama voor onze medewerkers en onze horecaklanten", vindt Vincent Nolf.

Frank Dedecker, broer van burgemeester Jean-Marie Dedecker en ceo van Aronde, betreurt de reactie van Metro. "Dit is een schoppartij waar we liever niet aan meedoen. Metro heeft alle voorschriften aan de laars getrapt en had geen vergunning om uit te baten. Het vorige schepencollege heeft alles laten begaan, met alle gevolgen vandien. Wij hebben een vonnis van de ondernemersrechtbank, van de bestendige deputatie, en van de rechtbank van eerste aanleg. Wat nu gebeurt, is een logisch gevolg van wat aan de hand was. De reactie van Metro ontgoochelt ons."

(PBM/DJ)