Zuienkerkse hoeve De Hemel wordt B&B

Pieter Claeys: “Dit is mijn ouderlijke thuis, ik ben opgegroeid op dit erf.” © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Historische hoeve De Hemel krijgt binnen hier en twee jaar een nieuwe bestemming als B&B. “De vroegere stal- en bergruimte wordt ingericht als gastenkamers zodat iedereen kan komen meegenieten van al het moois uit de omgeving”, zegt Pieter Claeys (42), die het charmante ‘hoevehotel’ samen met zijn echtgenote Iris Declerck (42) gaat uitbaten.

Hoeve De Hemel, een authentiek omwald boerenhof gelegen langs de Blankenbergse Steenweg, heeft een interessante voorgeschiedenis: de eerste bronvermelding dateert al van 1300, uit de tijd dat de hoeve nog rechtstreeks werd uitgebaat door het Brugse Sint-Janshospitaal. De landbouwactiviteiten op de boerderij zijn vandaag gedeeltelijk afgebouwd. “Zelf heb ik eigenlijk nooit geboerd, maar ik heb de liefde voor de stiel wel meegekregen van mijn ouders die hier in 1977 komen wonen zijn”, vertelt Pieter Claeys (42). Een gedeelte van de boerderij is vandaag ingericht als paardenpension. Dat wordt uitgebaat door Pieters broer Dries. Om de site ook in de toekomst rendabel te houden, worden er straks tien gastenkamers ingericht in de voormalige stal- en bergruimte. Beide gebouwen krijgen daarom een totaalrestauratie, en voor die ingrijpende werken kan de familie Claeys rekenen op overheidssteun: de Vlaamse overheid komt over de brug met een erfgoedpremie van liefst 242.420 euro.

Levenswerk

“Uiteraard is dat heel goed nieuws: zonder die overheidssteun, zou de restauratie voor ons gewoonweg onbetaalbaar zijn. Maar zo’n authentieke hoeve mag ook niet verloren gaan. Ik zie het bijna als een soort levenswerk om hier voor de volgende generaties iets moois na te laten”, klinkt het. Voor Pieter gaat er bovendien een emotionele band mee gemoeid. “Dit is mijn ouderlijke thuis, ik ben opgegroeid op dit erf.”

Het is de bedoeling om met de restauratie zo dicht mogelijk bij de authentieke uitstraling van de hoeve te blijven. “Oorspronkelijke elementen, zoals de dakkappellen bijvoorbeeld, zullen er na de restauratie echt uitspringen. In de oude stallen zie je nog altijd de originele houten dakgebinten, waardoor je het gevoel krijgt 100 tot 200 jaar terug te keren in de tijd”, toont Pieter. Met zijn toekomstige B&B wil hij ook de troeven van de omgeving uitspelen. “Een uitstapje naar zee, een wandeling of een fietstochtje door de Uitkerkse polders, een dinertje in Brugge: mogelijkheden troef. Behalve liefhebbers van rust en natuur, zullen we in onze B&B ook graag zakenmensen verwelkomen. Het industrieterrein Blauwe Toren en de haven van Zeebrugge liggen op een boogscheut hiervandaan.”

Het ‘hoevehotel’ in de polders zal over alle moderne faciliteiten beschikken. “We willen er echt een belevingshoeve van maken, met de charme van een B&B en de accommodatie van een hotel”, besluit Pieter Claeys.

Voor het vroegere pompgemaal van de Meetkerkse Moeren trok de Vlaamse overheid een subsidie van 121.805 euro uit. Met deze erfgoedpremie wordt de volledige site gerestaureerd en daarna ontsloten voor het publiek via een toeristisch infopunt in de voormalige maalderij. Het pompgemaal, dat vroeger gebruikt werd om de stand van het water te regelen in de Meetkerkse Moeren, heeft behalve een historische ook een industriële waarde: het is een knap stukje techniek dat de evolutie op vlak van waterbemaling toont.

Info: www.hoevedehemel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier