Zaalverantwoordelijke Ernest kijkt uit naar heropening horeca in Brugge

Ernest Opsomer. (foto RV)
Ernest Opsomer. (foto RV)
Redactie KW

Van een immense druk en veel verantwoordelijkheid tot een zee van vrije tijd om te fietsen en meer bij zijn vriendin te vertoeven. Corona zorgde voor een heel ander leven voor de 24-jarige Ernest Opsomer uit de Aalterstraat, die zaalverantwoordelijke in LESS Eatery in Brugge is.

Na twee jaar Sancta Maria studeerde Ernest Opsomer (24) aan hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge. Na zijn studies was hij ruim anderhalf jaar actief in El Parador in Tielt, nu werkt hij als zaalverantwoordelijke in LESS Eatery op ‘t Zand in Brugge, de sterrenzaak van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens.

“Ik begon er als rangkelner in de zaal en na een jaar kreeg ik de functie van zaalverantwoordelijke”, zegt Ernest Opsomer, die in Ruiselede ook lid is van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. “Mijn job omvat een breed spectrum aan taken, zoals het toezicht en bijsturen van het klaarmaken en afruimen in de zaal, de opvolging en toezicht op het verloop, alle bestellingen van dranken, alle reservaties, de opvolging van suggesties en klachten…”

Pop-up

Terwijl Ernest normaal van ’s morgens 9.30 uur tot middernacht aan het werk is, had hij door de lockdowns plots heel veel vrije tijd. “In de eerste lockdown, van maart tot juni 2020, werkte ik om de verveling de kop in te drukken. Ik stond ruim een maand in een zaak in Oostende, waar ik later nog af en toe eens terugkwam. Want plots niets doen en technisch werkloos zijn, dat is mentaal zwaar.”

“Daarna kwam de heropening van de horeca en werkten we coronaproof als pop-up. We verlieten voor ruim drie maanden ‘t Zand in Brugge voor een prachtige locatie in Zedelgem. Met een riante en ruime tuin, zoveel mogelijk buiten eten en binnen mits naleving van de opgelegde regels was het een logistiek zware en ingrijpende operatie, die wel succesvol bleek. Daar hadden we even veel reservaties als ‘normaal’: zo’n 80 à 100 in plaats van zowat 30 in vergelijking met op ‘t Zand.”

Koersfiets

“In die eerste lockdown genoten we van heerlijk lenteweer. In de koersfiets vond ik een welgekomen afleiding met fietstrips naar onder meer Brussel, Antwerpen en Waterloo. Fysiek best pittig, maar een mentale verademing”, aldus Ernest. “De tweede periode van de horecastop was saaier en vervelender. Het weer was winters, maar gelukkig kon ik me wat ontspannen met padel in Wingene. En ik kon en kan veel tijd spenderen bij mijn vriendin die in Leke-Diksmuide woont.”

Intussen is bekend dat de horeca op 1 mei weer open kan. “De technische kennis van de job zal ik tegen dan niet verloren zijn, maar die eerste werkweek wordt zeker heftig. Weer die immense druk, dat razende ritme… Ik hoop dat mensen massaal gaan reserveren, dat de horeca zal boomen . Dat is echt nodig voor deze zwaar getroffen sector. In afwachting kook ik thuis. Want in die zes jaar in de horeca stond ik nooit in de keuken, altijd in de zaal.”

(RVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.