Xavier Fruy en Ann Verduyn starten Atelier Fruy: “Afhaalgerechten worden een blijver”

Xavier Fruy kroop uit een diep dal en is helemaal terug.© KDS
Xavier Fruy kroop uit een diep dal en is helemaal terug.© KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De bekende Heulse traiteur Xavier Fruy van Fruy Catering startte afgelopen week met een gloednieuwe zaak. Bij Atelier Fruy in de Izegemsestraat kan je terecht voor authentiek afhaalgerechten, gemaakt met verse producten. “Ik blijf natuurlijk aan de slag als traiteur. Maar na veel te lang thuis zitten had ik nood aan iets nieuws. Ik heb diep gezeten”, aldus Xavier.

Vorig jaar deden Xavier en zijn vrouw Ann Verduyn, die deeltijds meewerkt in de zaak, nog hun trieste en frustrerende verhaal bij de Krant van West-Vlaanderen. Wat een zomer met duizenden couverts per dag had moeten zijn, werd een zware teleurstelling. Na jaren van onderhandelen had Xavier immers eindelijk De ronde van Vlaanderen weten te strikken als klant. Een dikke 2.500 mensen zouden er zijn menu op hun bord krijgen. Ook Gent-Wevelgem en het Belgisch kampioenschap in Ingooigem stonden op het programma.

In plaats daarvan moest hij negen personeelsleden ontslaan. Een harde noot om te kraken na tien jaar samenwerking. Om alle nieuwe klanten te kunnen bedienen, had het koppel bovendien een naburig gebouw in de Izegemsestraat gekocht. Een investering van bijna een miljoen euro werd in een klap nutteloos. “Ik heb dan ook diep gezeten”, geeft Xavier toe. “Op den duur is dat emotioneel niet vol te houden. Je voelt je echt waardeloos. Ik heb me dan ook laten begeleiden en toen werd het duidelijk dat ik overeind moest krabbelen, dat we vooruit moeten.”

De ommekeer

En of hij dat gedaan heeft. Zijn nieuwbouw kreeg hij verhuurd en het gloednieuwe concept Atelier Fruy loopt als een trein. “We hebben afgelopen vrijdag geen enkele keer de toog vol gekregen, zo snel vloog alles over de toonbank”, klinkt het enthousiast. Xavier en zijn vrouw zien Atelier Fruy trouwens niet als een snelle oplossing tot hun cateringbedrijf opnieuw open kan. “Het is een volwaardige nieuwe zaak die naast Fruy Catering zal blijven bestaan”, aldus Xavier. “We hopen tegen de zomer toch weer kleine evenementen te kunnen organiseren en tegen dan moet ook de winkel op kruissnelheid zijn.”

Atelier Fruy serveert bovendien niet de ‘gewone’ afhaalgerechtjes zoals we die ondertussen allemaal kennen. Xavier zou Xavier niet zijn als hij niet op zoek gegaan was naar een gat in de markt. “We werken natuurlijk met verse en degelijke grondstoffen, zoals de mensen dat van ons gewend zijn”, legt hij uit. “Maar in plaats van die mee te geven in een plastieken bakje, verpakken we die vacuüm, waardoor ze een houdbaarheidsdatum van ongeveer tien dagen hebben. Ja kan ze opwarmen in de oven, de microgolf of in een pannetje. Zo willen we onze klanten vooral comfort aanbieden.”

Xavier maakt elke week vier nieuwe gerechten en biedt ook een ruim assortiment aan garnituren, broodjes en bereidingen aan. Op voorhand bestellen doe je op atelierfruy.be en afhalen kan in de Izegemsestraat 428 van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 13:30 uur en van 16.00 tot 19.00 uur.

Fruy Al 100 jaar een begrip: van slagerij tot cateraar

Fruy Catering is al meer dan 100 jaar een vaste waarde in Heule en omstreken. Xavier Fruy en zijn vrouw Ann Verduyn zijn de vierde generatie zelfstandigen van de familie. Het verhaal van de familie Fruy begint bij Raymond die in 1898 met Boucher Fruy een slagerij opent in de Kortrijkse Budastraat. Zoon Georges en kleinzoon Robert treden in zijn voetsporen. Xavier ziet het levenslicht in slagerij Fruy die wat later ook de titel traiteurzaak krijgt.

Als kleine jongen leidt hij vurig de huiselijke barbecue en tijdens zijn koksopleiding aan hotelschool Ter Duinen volgt hij stage bij Stéphane Raimbault. Als jonge schoolverlater start Xavier de broodjeszaak 2xFruy die uitgroeit tot een volwaardige partner voor bedrijven. Elke middag verlaten meer dan duizend broodjes de Budastraat. Nieuwsgierigheid en passie voor zon en zee drijven Xavier in het begin van deze eeuw naar Biarritz. Sinds 2009 opereert hij als cateraar voor grote evenementen vanuit een gloednieuw pand in de Izegemsestraat in Heule.

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.