Willem Hiele trekt van vissershuisje in Oostduinkerke naar villa Vanmoerkerke in Oudenburgse polders

Deze villa van de familie Vanmoerkerke wordt de nieuwe stek van topchef Willem Hiele. © Maenhoudt
Hannes Hosten

Het nieuwe restaurant van Willem Hiele komt niet in Oostende zoals bepaalde geruchten lieten vermoeden, maar wel in het naburige Oudenburg. Diverse bronnen bevestigen ons dat de topchef zijn oog liet vallen op de villa van de familie Vanmoerkerke in de Kapittelstraat. Willem Hiele zelf hield tegen ons de lippen op elkaar, maar bevestigt het nieuws ondertussen op de website van De Tijd.

De villa van de familie Vanmoerkerke aan de Kapittelstraat bevindt zich vlakbij de grens met de Oostendse deelgemeente Zandvoorde, maar toch op Oudenburgs grondgebied. Het is sneu zijn voor Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), die Willem Hiele op sociale media al welkom heette in Oostende, dat de eigenzinnige topchef nu voor Oudenburg kiest.

In top 100 beste restaurants ter wereld

Vrijdag raakte ook bekend dat het restaurant van Willem Hiele als nummer 77 is opgenomen op de lijst van beste restaurants ter wereld. Eind augustus maakte de topchef in de media bekend dat Koksijde hem te klein is geworden en dat hij er zijn bekende vissershuisje verlaat om begin volgend jaar in zijn geboortestad Oostende een nieuw avontuur te beginnen. “Het rustieke vissershuisje zal worden ingeruild voor een knap brutalistisch pand”, klonk het toen in De Morgen.

De villa van de familie Vanmoerkerke beantwoordt aan die beschrijving. Het merkwaardige pand is een ontwerp van de Brusselse architect en beeldhouwer Jacques Moeschal (1913-2004), van wie tot begin deze week een tentoonstelling liep in Bozar in Brussel. Naar verluidt ontwierp Moeschal de villa uit vriendschap voor wijlen Sunair-topman Rudolf Vanmoerkerke. De lichtinval zou er heel bijzonder zijn.

Geruchten

Sinds Willem Hiele liet weten dat hij naar Oostende verhuisde, waren er verschillende geruchten over mogelijke locaties. Er werd gedacht aan een stek in de SKY Towers van vastgoedgroep Degroote aan het station of aan een ruimte in een nieuwbouw van Groep Versluys op de Oosteroever. Toen Hiele zelf een foto postte van het Noordzeeaquarium, vermoedden sommigen dat daar zijn nieuwe restaurant zou komen. Maar nu is er dus duidelijkheid: het wordt een stek in de polders van Oudenburg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.