West-Vlamingen vinden vlot de weg naar terrasjes in Sluis: “Het is net alsof we op vakantie zijn!”

De terrasjes in Sluis liepen meteen goed vol.©Davy Coghe Davy Coghe
De terrasjes in Sluis liepen meteen goed vol.©Davy Coghe Davy Coghe
Philippe Verhaest

Sinds deze middag om klokslag 12 uur kan je bij onze noorderburen opnieuw een terrasje doen, voor veel (West-)Vlamingen hét signaal om de grens richting Sluis over te steken. En die genoten met volle teugen van het stukje herwonnen vrijheid. “Je komt hier haast in een andere wereld terecht.”

Het Zeeuws-Vlaamse grensstadje Sluis lokt in niet-coronatijden jaarlijks om en bij de vijf miljoen dagjesmensen en het leeuwendeel daarvan is uit ons land afkomstig. Vooral Oost- en West-Vlamingen vinden erg vlot de weg naar de amper 2.300 zielen tellende plek die uitpuilt van kledingzaken en drogisterijen en meer dan waarschijnlijk de hoogste concentratie horecazaken per aantal inwoners telt.

Sluis herademt

Maar de voorbije zeven maanden was het ook daar akelig stil. Net als bij ons moest de horecawereld er sinds midden oktober vorig jaar de deuren gesloten houden en tot gisteren was winkelen op afspraak er eveneens de norm. Vandaag werden die maatregelen echter teruggeschroefd en lijkt Sluis te herademen.

Adriaan en Nassim Scholtens van brasserie Mineral.©Davy Coghe Davy Coghe
Adriaan en Nassim Scholtens van brasserie Mineral.©Davy Coghe Davy Coghe

Wie naar Sluis afzakt, hoeft nadien niet in quarantaine. De Nederlandse overheid formuleerde enkel een ‘dringend advies’, maar van een verplichting is geen sprake. Eerder deze week liet Magda Vermue, burgemeester van Sluis, ook verstaan dat de Belgen meer dan welkom waren.

Bij de heropening is het er gezellig druk, maar van over de koppen lopen is geen sprake. “Wat wil je, deze heropening valt pal midden de werkweek. Bij goed weer verwachten we vooral tijdens de weekends veel volk”, reageert Adriaan Scholtens (41). Hij runt samen met zijn vrouw Nasim al zes jaar de brasserie Mineral en is maar wat blij dat hij opnieuw van start kon gaan. “Ik voel me net een kind dat op Sinterklaas zat te wachten”, glundert hij.

“Toen we onze eerste klanten op het terras mochten verwelkomen, kreeg ik kippenvel. Zó hard had ik het gemist. Onze winter heeft veel te lang geduurd en Sluis was echt in slaap gesukkeld. Dat zijn we hier niet gewoon, want normaal bruist het het altijd in onze winkelstraten.”

Jullie Vlamingen zijn goed voor negentig procent van onze omzet. Dat zegt genoeg, hé – restauranthouder Adriaan Scholtens

Dat de Vlamingen belangrijk zijn voor de commerce , beseft Adriaan als geen ander. “Jullie zijn goed voor negentig procent van onze omzet”, zegt hij. “Dat zegt genoeg, hé. Het deed erg veel deugd om al die vaste gezichten vandaag opnieuw te zien.”

Speuren naar mondmaskers

In de winkelstraten van Sluis is het, naast een vrij plekje op een van de vele terrassen, ook speuren naar mondmaskers. Die zijn in Nederland niet verplicht op openbare plaatsen, er geldt enkel een advies. “In winkelruimtes en binnen in horecazaken moeten die wel gedragen worden”, vertelt een dienster ons. “Ook wij hoeven die buiten niet te dragen. Een wereld van verschil met hoe het er bij jullie in België aan toegaat, maar in openlucht brengt dat weinig risico’s met zich mee.”

Het Knokse gezinnetje Steve De Knock en Laetitia Noël zakten met hun zoontje Alec naar Sluis af.©Davy Coghe Davy Coghe
Het Knokse gezinnetje Steve De Knock en Laetitia Noël zakten met hun zoontje Alec naar Sluis af.©Davy Coghe Davy Coghe

De West-Vlaamse terrasgangers voelen zich er niet onveilig door, zo valt ook te horen bij een Knoks gezinnetje. Steve De Knock (43) en Laetitia Noël (31) gebruiken hun vrije dag om samen met hun zoontje Alec (5) naar Sluis af te zakken.

“Wij dragen ons mondmasker in de winkelstraten, maar veel anderen doen dat niet. Zo lijkt het even op de wereld zoals die in pre-coronatijden was. We genieten met volle teugen. In het zonnetje kunnen tafelen, bezorgt ons meteen een vakantiegevoel. Het is alsof we in een andere wereld terecht gekomen zijn, terwijl we amper tien kilometer van thuis verwijderd zijn. Hier kunnen we volop genieten van het leven, maar we blijven voorzichtig. We hebben de regels altijd tot in de puntjes gevolgd – en doen dat nog altijd. Dit terrasje voelt aan als een beloning.”

Liesbeth Van Os en Christof Decoster runnen Brasserie Lizzie's.©Davy Coghe Davy Coghe
Liesbeth Van Os en Christof Decoster runnen Brasserie Lizzie’s.©Davy Coghe Davy Coghe

Net de eerste schooldag

Ook Christof Decoster en Liesbeth Van Os, twee prille vijftigers uit Dudzele die sinds 3,5 jaar Brasserie Lizzie’s aan de voet van de Sint-Johannes de Doperkerk runnen, zijn in de wolken dat ze eindelijk weer uit de startblokken kunnen schieten. “Supercontent. Een ander woord hebben we er niet voor”, stralen ze. “De voorbije periode was niet evident, maar dit voelt aan als de eerste schooldag. Het gemeentebestuur heeft ons extra terrasruimte gegeven en daar maken we gretig gebruik van.”

Genieten van een perfect getapte Stella Artois… Je kan je niet voorstellen hoe lang dat geleden was – Blankenbergenaar Sven Neirinck

“Alleen jammer dat we onze zaak al om 18 uur moeten sluiten en we slechts twee mensen per tafel (of het aantal mensen van één huishouden, red.) een plek mogen geven, maar je hoort ons zeker niet klagen. We kunnen alleen maar hopen dat de vaccinatiecampagne in Nederland én België zo snel mogelijk als een trein begint te lopen, dan kunnen we hopelijk deze zomer op volle kracht draaien. Binnen én buiten.”

De Blankenbergse brasseriehouder Sven Neirinck geniet van een frisse pint en een garnaalkroket in Sluis.©Davy Coghe Davy Coghe
De Blankenbergse brasseriehouder Sven Neirinck geniet van een frisse pint en een garnaalkroket in Sluis.©Davy Coghe Davy Coghe

Iets waar ook Sven Neirinck (48) op het terras van Lizzie’s op hoopt. De man runt in Blankenberge Brasserie Terminus, maar pikt nu al een terrasje over de grens mee. “Ik kom even kijken hoe ze de heropening hier aanpakken”, zegt hij. “Ik kom ook mijn collega’s steunen, want we bevinden ons allemaal in hetzelfde schuitje. En ondertussen geniet ik van een heerlijke garnaalkroket en een perfect getapte Stella Artois. Je kan je niet voorstellen hoe lang dat geleden was.”

Iets verderop deelt Torhoutenaar Jan-Lawrence Deraedt (23) die mening. “Ik heb een vrije dag en besloot een fietsritje richting Sluis te maken. Omdat ik hier me op een terras kon neervleien en iets drinken. Ik moet wel genoegen nemen met een Heineken, want dat is het enige bier dat ze in deze zaak van het vat hebben. Maar het smaakt verschrikkelijk goed. Volgende week geef ik dan de Torhoutse horeca een duw in de rug. We hebben dit veel te lang moeten missen.”

Wielertoerist Jan-Lawrence Deraedt uit Torhout stippelde speciaal een rit richting Sluis uit.©Davy Coghe Davy Coghe
Wielertoerist Jan-Lawrence Deraedt uit Torhout stippelde speciaal een rit richting Sluis uit.©Davy Coghe Davy Coghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.