https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

West-Vlaanderen bekroont tien nieuwe streekproducten met eigen kwaliteitslabel

De Waltson-chips komen uit Staden.© gf
De Waltson-chips komen uit Staden.© gf
Redactie KW

Kreketaart, 3Q-bier of zeekieken? Het zijn slechts drie producten uit een hele lijst nieuwe streekproducten en producenten die erkend zijn door de provincie. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit.

Tien nieuwe producten krijgen de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct’. Ook veertien hoeve- en streekproducenten en vier streekhoekjes dragen voortaan het label ‘100% West-Vlaams’. Dat werd beslist door de erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro). In totaal zijn er nu reeds 517 erkende streekproducten en 396 producenten en verkooppunten die het label kregen.

Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen de categorieën koffie, gebak, vlees, streekbiertjes. Voor het eerst zijn er ook ambachtelijke West-Vlaamse chips. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.

In het Brugse Ommeland mag Streekproducten Deschildre (Oostende) voortaan z’n noothammetje, zeehammetje, zeepaté en zeekieken ‘100% West-Vlaams’ noemen. Wat verder langs de kustlijn is het 3Q-bier van Brouwerij B (Blankenberge) ook erkend. In de Westhoek is de Rode Berg Kaastaart van Atelier Hortense uit Reningelst aan de lijst toegevoegd.

Bij de tien nieuwe producten, zijn ook vier producten van nieuwe producenten, namelijk Léonie-bier van Castalia Craft Beers (Zonnebeke), SloWWings Koffiemélanges van SloWWings Koffie uit Ieper, Kreketaart van Bakkerij Kimpe uit Kortemark en Waltson chips van Agro Debeuckelaere (Staden).

Vakmanschap

Naast de vier nieuwe streekproducenten, Castalia Craft Beers (Zonnebeke), SloWWings Koffie uit Ieper, Bakkerij Kimpe uit Kortemark en Agro Debeuckelaere (Staden), zijn er ook 10 nieuwe hoeveproducenten. Ze bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

In de Leiestreek is Fruithoeve Sint-Pieter uit Ledegem voortaan een erkend verkooppunt, net zoals Hoeve Mahieu uit Wervik, CSA Ten Hoogen Elslande uit Geluwe, Ingelzwam uit Ingelmunster en ’t Kweekhof uit Heule.

In het Brugse Ommeland mag ’t Oostgoed uit Ardooie vanaf nu het label dragen, net als De Lentescheure (Klemskerke) en ’t Ambrozijn Bioboerderij (Oostkamp). In Lichtervelde zijn er zelfs twee nieuwe hoeveproducenten: Groenten & fruit Van Houcke en Cool & Co.

Streekhoekjes

Verder krijgen ook vier ‘streekhoekjes’ een erkenning: dit is een streekwinkel, delicatessezaak, buurt- of hoevewinkel in West-Vlaanderen waar een assortiment ‘100% West-Vlaams’ hoeve- en streekproducten verkrijgbaar is.

In Brugge kunnen er twee verkooppunten zich ‘100% West-Vlaams’ noemen, namelijk Het Diksmuids Boterhuis en het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis. Ook Regionale Producten Tamsin (Nieuwkerke-Heuvelland) en Koffie, Thee en Meer (Lichtervelde) krijgen een zelfde label.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten