Wannes Beernaert opent pop-up vlakbij zijn woning in Langemark

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Wannes Beernaert pakt vanaf zaterdag 8 mei uit met een verrassend pop-upconcept vlakbij zijn woning in de Groenestraat in Langemark. Onder de vleugels van zijn vzw Caillou zal je er iets kunnen drinken en eten, optredens bekijken, je kinderen laten spelen en zelfs een duik nemen in de hottub.

Wannes Beernaert (32) is bekend van zijn deelname aan The Voice van Vlaanderen, maar vooral van het aangrijpende liedje ‘Fly Young Bird’ dat hij in 2019 schreef voor zijn overleden zoontje Foss. Eind vorig jaar werd hij door deze krant gekroond tot Krak van Langemark-Poelkapelle, onder andere voor zijn inzet voor kwetsbare jongeren als jeugdwerker voor vzw Uit de Marge in Ieper. Nu komt hij met iets helemaal nieuws op de proppen.

“In september vorig jaar heb ik de vzw Caillou opgericht. Vanaf 8 mei tot eind augustus organiseren we daarmee een pop-up”, vertelt Wannes. “Het idee is om hier een klein paradijsje te creëren. Niet alledaags bijvoorbeeld is dat we een hottub hebben met een klein kleedkamertje erbij. Er zullen peignoirs en pantoffels hangen om te gebruiken. Voor de kinderen zijn er zelfgemaakte speeltoestellen uit recuperatiemateriaal. Voor de grote kinderen – en speelse volwassenen – is er ook een grotere glijbaan, met bovenaan een tof terras. We hebben een foodtruck gekocht als bar en aan de straatkant komt er een grote tent waar optredens zullen plaatsvinden. We zijn volop artiesten en bands aan het boeken.”

Eerste optreden

Een van de bands die zal optreden is The Grand Razoo, de groep van Wannes zelf. “Dit zal onze eerste echte live show zijn, dus daar wil ik wel een tof evenement van maken. Daarnaast hebben we ook al Umlaut en Equinox, The Peacekeeper geboekt. Het is de bedoeling dat er iedere week een optreden zal plaatsvinden, maar er zal ook veel te doen zijn voor kinderen: vertelnamiddagen, kampvuren, circus… Van alles en nog wat. Voor het eten komen er externe foodtrucks.”

“Qua publiek mik ik op een mix van jong en oud. Ik heb vroeger vijf jaar een café uitgebaat (De Nodige Deugd in Moorslede, red.) en daar kreeg ik een combo van jeugdbewegingen, gepensioneerden, koppels, gezinnen en vrienden over de vloer. Dat vind ik het leukst. Ook de buren wil ik betrekken in het verhaal. Sowieso worden ze op de eerste dag allemaal geïnviteerd om een Picon te komen drinken.”

“Waarom? Passie zeker? Ik voel dat de mensen dit nodig hebben”

De pop-up ligt vlakbij zijn eigen woning. “Dat komt goed uit qua water- en elektriciteitsaansluitingen”, vervolgt Wannes. “We hebben echt geluk dat we dit stuk land kunnen huren van een boer. Het aanvragen van de vergunningen bij de gemeente verliep ook heel vlot. Het sluitingsuur van de pop-up is vastgelegd op 22 uur, maar mochten we grotere evenementen willen doen of langer open willen blijven, dan kunnen we dat nog apart aanvragen.”

“Het is nog afwachten of we enkel in het weekend of ook tijdens de week zullen open zijn. Sowieso is het de bedoeling om de pop-up te openen op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. In principe kunnen we zeven dagen op zeven open zijn. Mijn vrouw Julie is thuis en is ook vrijwilligster in de vzw. Als ze op een mooie dag veel fietsers ziet passeren op de Vrijbosroute, dan kan ze op elk moment de pop-up openen. Het enige vervelende is dat we de coronaprotocollen nog niet kennen.”

Steentje

Voor de uitbating rekent Wannes ook op vrijwilligers. “De opbrengst gaat volledig naar de vzw, maar we kunnen wel een vrijwilligersvergoeding uitbetalen. In totaal zijn we met tien à twaalf mensen die hier vrijwilliger zijn. De naam Caillou is trouwens Frans voor ‘steentje’, een verwijzing naar de vlakbij gelegen voormalige steenfabriek. Het is nog altijd mijn droom om op die site iets te doen om kwetsbare jongeren te ontvangen, om hen eens de andere kant van het leven te laten proeven. Een van de doelen van de vzw is om maatschappelijk kwetsbare jongeren een nuttige dagbesteding aan te bieden.”

“We zijn met een goeie ploeg en proberen hier goeie vibes te creëren. Waarom? Passie zeker? Op zoek zijn naar een doel in het leven. Ik had weinig om handen en ik voel dat de mensen dit nodig hebben. Ik heb dit nodig! Ik wil niet de hele dag in mijn zetel zitten. Ik wil toffe dingen doen na die twee klote jaren die we gehad hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier