Vriendengroep wil de horeca een hart onder de riem steken: “Samen alle terrassen aandoen”

Tine Dujardin, Heinz Helewaut en Dirk Demeurie zoeken medestanders om op zaterdag 8 mei alle terrassen van Deerlijk aan te doen.© (Foto DRD)
Tine Dujardin, Heinz Helewaut en Dirk Demeurie zoeken medestanders om op zaterdag 8 mei alle terrassen van Deerlijk aan te doen.© (Foto DRD)
Redactie KW

Alle terrassen van Deerlijk aandoen op de eerste dag dat het weer mag. Dat is het doel dat een vriendengroepje op zaterdag 8 mei wil realiseren. Ze hopen dat hun voorbeeld wordt gevolgd door iedereen die de horeca een warm hart toedraagt.

Het is iets waar heel wat mensen reikhalzend naar uitkijken: de terrassen van cafés en restaurants die weer opengaan. Dat geldt ook voor Heinz Helewaut, Tine Dujardin en Dirk Demeurie. Om de horeca een hart onder de riem te steken, pakken ze op zaterdag 8 mei met een origineel initiatief uit.

“Vanaf 14 uur willen we langsgaan bij alle cafés en restaurants met een terras en er uiteraard iets nuttigen”, verduidelijkt Heinz Helewaut.

Ons initiatief is meteen ook een beetje een aanklacht tegen de krakkemikkige aanpak van de coronacrisis

“Met de fiets of de auto, een gedeelte te voet… het kan allemaal als de opgelegde voorwaarden gerespecteerd worden. De horeca die maandenlang dicht moest, verdient een ruggensteuntje.”

Beetje een aanklacht

“De horeca wordt onterecht met de vinger gewezen als de oorzaak van de besmettingen”, vult Tine Dujardin aan. “Toch heeft men al bewezen coronaproof te kunnen werken.

Terrassen bezoeken is ook een vorm van gecontroleerd samenkomen. Het was voor iedereen moeilijk. Ons initiatief is ook een beetje een aanklacht tegen de krakkemikkige aanpak van de crisis.”

“Voorbeelden zijn legio: het verbranden van mondmaskers, de mank lopende contact tracing, de formulieren voor de horeca waarmee niets gebeurde, buitenlandse reizigers en het niet afsluiten van de grenzen, virologen versus politici, gebrekkige vaccinatie en sneltesten, de pandemiewet als vrijgeleide voor noodmaatregelen zoals de avondklok, onduidelijkheid over de bubbels…”

“Het is hoog tijd dat de horeca kan herademen”, stelt Dirk Demeurie.

“De versoepelingen zijn ook niet meer dan het teruggeven van de afgenomen vrijheden. Onze en de volgende generatie zullen de factuur betalen… maar op zaterdag 8 mei gaan we toch vooral genieten.”

Start in Gaverkasteel

“We hebben alle Deerlijkse zaken gecontacteerd en kwamen tot dit mooie lijstje: Mokka en Meer, Benedictus, ‘t Kruiske, De Nieuwe Stuiver, Soeur Sourire, De Ploatse, Snooker Pocket, ‘t Gaverkasteel, De Statie, Cocoon, Poirot, jeugdhuis De Caravanne en Brouwershof… We starten kort na de middag in ‘t Gaverkasteel.” Wie ook alle terrassen een bezoekje wil brengen, is van harte welkom. (DRD)