Voormalig financieel adviseur opent ijssalon en chocolaterie

Dominique Avez is zelf een grote liefhebber van ijs en chocolade. © MG
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Op de Grote Markt van Diksmuide opende Dominique Avez zijn ijs- en chocoladewinkel X-Kwisit. “Het zijn dankbare producten, waarmee ik mijn klanten meteen blij kan maken”, stelt hij.

Met de opening van zijn zaak maakte Dominique Avez (54) een heuse carrièreswitch. “Voorheen had ik een bureaujob als financieel adviseur voor ondernemingen. De coronaperiode heeft echter mijn ogen geopend, in die zin dat ik besefte dat ik dit niet tot aan mijn pensioen wou en kon blijven doen.”

“Bij mijn ommezwaai lag de keuze voor ijs en chocolade voor de hand, want ik ben opgegroeid in een gezin van Bourgondiërs. Thuis maakten we soms onze eigen chocolade en die passie pik ik nu dus opnieuw op, nadat ik hiertoe een jaar opleiding volgde”, vertelt hij.

Feestelijk

Ook de naam X-Kwisit bedacht Dominique tijdens de lockdowns. “Die doet natuurlijk denken aan het Engelse ‘exquisit’ en verwijst naar onze heerlijke en exclusieve producten. Ik wil hier namelijk mijn eigen koers varen, veeleer dan anderen na te apen”, zegt de zaakvoerder.

Dominique is afkomstig uit Kuurne, maar woont nu al vijftien jaar in Handzame. “Van daaruit heb ik Diksmuide de jongste jaren zien floreren, met de komst van tal van nieuwe kmo’s. Daarnaast wordt op toeristisch vlak duidelijk elke gelegenheid gegrepen om feest te vieren. Daar passen mijn producten natuurlijk uitstekend bij, want die link ik meteen aan die uitgelaten sfeer”, verklaart hij de keuze om zijn pand op de Diksmuidse Grote Markt onder te brengen.

Huisgemaakt

“Ons aanbod varieert van ijs in hoorntjes tot literdozen, en ik maak ook zelf ijstaarten en ijspralines. Ook de pralines zijn huisgemaakt; alleen de confiserie wordt ingekocht”, vervolgt Dominique, die alvast een vliegende start nam tijdens de Boter- en Kaasfeesten.

“De eerste reacties zijn alvast heel positief. Niet alleen de producten, maar ook de moderne inrichting van de zaak wordt gesmaakt”, weet hij.

X-Kwisit op de Grote Markt 26 in Diksmuide. Tijdens de zomermaanden is de winkel geopend van 11.45 uur tot 19 uur, afhankelijk van de drukte. Gesloten op maandag en dinsdag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.