Voormalig cultcafé OPCD krijgt tóch nieuw leven: ondernemers willen Ardooie nieuwe horeca-hotspot schenken

Dries Vanhecke en Frederik Stragier willen van het voormalige café OPCD een nieuwe trekpleister maken. © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Toen het cultcafé OPCD in september 2019 de deuren definitief sloot, leek ook het doek te vallen over de plek als horecazaak. De Ardooise ondernemers Dries Vanhecke en Frederik Stragier slaan nu de handen in elkaar en willen midden 2023 met een nieuw concept uitpakken. “We wilden dit stukje horecageschiedenis niet verloren laten gaan.”

Al sinds het gezegende jaar 1846 zou op de plek, waar nu nog de restanten van het café OPCD te zien zijn, een herberg gevestigd geweest zijn. Eerst onder de naam Schuttershof, later als café De Neuze en de meest recente 26 jaar – tot september 2019 – als OPCD zelf. Het was Alexander Gallez, die er twintig jaar achter de toog stond, die besloot om de zaak te sluiten.

Aanvankelijk zou het pand afgebroken worden en moest een appartementencomplex uit de grond rijzen, maar die plannen zijn nu voorgoed van tafel geveegd. Dries Vanhecke (47), wereldberoemd in Ardooie en omstreken als de waard van het Bockor Café pal tegenover de voormalige OPCD, en Frederik Stragier, zaakvoerder van Belgium Trucks & Trailers en ondertussen gepokt en gemazeld als zomerbar-uitbater, besloten de handen in elkaar te slaan en de site van de sloop te redden.

We zijn van plan om het hele gebouw te strippen. We gaan voor een moderne zaak, maar met de ziel van weleer

“We hebben het gebouw gekocht en zijn van plan om het compleet te strippen”, legt Frederik Stragier uit. “Voor ons allebei heeft OPCD een speciale betekenis. Ik ben er als jonge gast tien jaar lang vaste klant geweest, Dries heeft er tien jaar gewerkt. We kennen de plek dus door en door.”

Bar Bolletra

Dries knikt. “Ik wilde niet dat het gebouw zou verdwijnen. Daarnaast willen we Ardooie ook een nieuwe horeca-hotspot schenken. We hebben nood aan nieuw leven in ons dorpscentrum en een plek die mee de mensen in eigen gemeente kan houden.”

De plannen van Dries en Frederik zijn duidelijk. “We willen er een brasserie en tapasbar in onderbrengen waar iedereen welkom is: van 18 tot 88 jaar. We gaan voor een betaalbare kaart met veel wijzigende suggesties en zullen met veel streekproducten werken. Ardooie bevindt zich pal in de groentetuin van Europa, op die weelde willen we inspelen.”

Ook de nu nog overeind staande bolletrabaan willen de twee in hun project integreren. “Niet langer als bolletrabaan zelf, daarvoor is het gebouw in te slechte staat. We gaan achteraan voor een bar die we over alle seizoenen heen perfect op de binnentuin kunnen laten aansluiten. Bar Bolletra, zoiets moet het worden.”

In de brasserie zelf zal het hele interieur met stijlvolle en hedendaagse materialen gerenoveerd worden, zonder daarbij de ziel van het pand overboord te gooien. “We willen een gloednieuwe zaak in een gebouw dat geschiedenis ademt. Het verleden dragen we hoog in het vaandel. Blikvanger moet een wijnkast worden die centraal in de zaak zal geplaatst worden.”

Nieuwe naam gezocht

Dries Vanhecke ziet hun nieuwe zaak niet als een bedreiging voor zijn Bockor Café, waar hij nu al 16 jaar de waard van is. “Integendeel, het moet versterkend werken. Elkaar bevruchten. Nieuwe projecten lokken extra mensen naar buiten en die zullen ook wel eens de straat oversteken om een glas in ons café te drinken.”

Dries en Frederik hopen om halfweg 2023 hun geesteskind te kunnen openen. “Al pinnen we ons voorlopig nog niet op een concrete datum vast, er ligt immers nog een pak werk op ons te wachten. De dakwerken zijn net gestart en de komende maanden zullen we het hele gebouw renoveren.”

“Intussen gaan we ook op zoek naar een degelijk team: een gerant, een keukenploeg en mensen om de bar en de zaal te bedienen. Daarbij zullen we uiteraard niet over één nacht ijs gaan, kwaliteit staat voorop.”

Een naam ligt nog niet vast, klinkt het. “We hebben al iets in gedachten, maar we zijn ervan overtuigd dat de Ardooienaar ons daarbij verder kan helpen. Wie een goeie tip of foto’s van het café uit vervlogen tijden heeft, mag ons altijd contacteren.”

Een naamsuggestie of zin om deel uit te maken van het team? Mail naar Frederik Stragier via info@b-tt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier