Vierde keer, goede keer: ijs- en eethuis Goeste kan openen

Zaakvoerder Bart Mostaert en zaalmedewerkster Tine Geldof.© (Foto MD)
Zaakvoerder Bart Mostaert en zaalmedewerkster Tine Geldof.© (Foto MD)
Redactie KW

De zaakvoerders van het ijs- en eethuis Goeste op de Grote Markt in Poperinge kunnen eindelijk hun zaak openen. “In normale omstandigheden zouden we al 6 maanden moeten open zijn, maar dat is dus niet het geval. Zaterdag zetten we met veel plezier ons terras uit”, zegt Bart Mostaert.

De zaakvoerders van het populaire ijssalon l’Héritage, nu omgedoopt tot Goeste Boetiek, stampten vorig jaar het ijs- en eethuis Goeste uit de grond. l’Heritage, een ijssalon en een streekproductenwinkel, opende in 2017 de deuren op de Grote Markt in Poperinge. Dankzij de wedstrijd’ ‘Win je Winkel’ kon zaakvoerder Bart Mostaert het winkelpand een jaar lang gratis gebruiken. Vorig jaar wilde Bart samen met zijn vrouw Gerlinde en zijn zus Mieke uitbreiden. “Het voordeel aan het verplicht gesloten blijven, is dat we tijd genoeg hadden om ons voor te bereiden. Er zijn natuurlijk ook nadelen. Wij kunnen namelijk van bijna geen enkele steunmaatregel genieten. Onze ijswinkel Goeste Boetiek was niet verplicht om te sluiten, maar de winterperiode is natuurlijk wel een kalme periode voor ons. De financiële schade is er zeker en daar gaan we nog een paar jaar de gevolgen van dragen. Gelukkige hebben we een heel goede zomer gehad in de Westhoek en dat heeft een beetje geholpen”, zegt Bart Mostaert.

“Momenteel is het grootste probleem bij horecazaken, los van het financiële, dat het moeilijk is om personeel te vinden. In veel horecazaken heeft het vast personeel ander werk gezocht”, vertelt Bart. “Ook wij hadden al personeel gevonden, maar voor die mensen kon er gelukkig technische werkloosheid ingeroepen worden. We hebben een goede ploeg kunnen samenstellen, maar we zoeken wel nog extra hulp en flexijobs.”

Lokale producten

In het voormalige ING-gebouw is het ijs- en eethuis Goeste gevestigd. “Vooral lokale producten staan bij ons centraal. We willen ons verhaal in gang steken, daarom openen we ook ons terras op 8 mei. De mensen hebben al kunnen proeven van wat we zullen aanbieden tijdens onze burgerweekends via takeaway. Nu willen we toch echt wel van start gaan”, zegt Bart. “Op onze menukaart staan suggesties die seizoensgebonden zijn én met lokale streekproducten werden gemaakt. De bieren die aangeboden worden komen enkel uit de Westhoek en ook op de wijnkaart staat enkel Heuvellandse wijn. Ons l’Heritage-ijs ontbreekt uiteraard ook niet. Het oorspronkelijke plan was om rond de zomerperiode te openen, maar dat is niet doorgegaan. Daarna hadden we onze pijlen gericht op oktober-november, maar toen kwam de tweede lockdown. Onze derde streefdatum was januari 2021, maar dat is natuurlijk ook niet gelukt aangezien de horecazaken nog steeds niet open mochten.”

Eigen bier én cola

Wie zaterdag naar Goeste afzakt, zal onmiddellijk ook een primeur te pakken hebben. “We lieten ons eigen bier brouwen bij brouwerij De Plukker. We zetten enorm in op korte keten, het leek ons dan ook leuk om ons eigen bier te maken”, zegt Bart. “Het is een blond bier dat zeker een breed publiek kan bekoren. Het is een beetje kruidig, een klein beetje bitter en met 5,8 procent alcohol. Daarnaast maakten we ook onze eigen homemade cola gemaakt met eigen colasiroop en spuitwater. Als we inzetten op korte keten, past Coca-Cola niet op onze kaart.” (LB)

Op het Goeste terras is er plaats voor een 50-tal mensen. Het opent van woensdag tot zondag van 11 uur tot 19 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten