Veurne verdubbelt de terrassen en schept sfeer op Grote Markt

Burgemeester Peter Roose (links) en schepen Guido Hoste hebben goede afspraken gemaakt met de horecaondernemers.© MVO
Burgemeester Peter Roose (links) en schepen Guido Hoste hebben goede afspraken gemaakt met de horecaondernemers.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Veurne is er klaar voor om op zaterdag 8 mei de buitenterrassen opnieuw te openen. Het stadsbestuur verdubbelt de terraszones zodat de horecazaken toch over voldoende capaciteit kunnen beschikken én de sociale afstandsregels kunnen respecteren. Ook de wekelijkse markt kan dankzij een nieuwe opstelling plaatsvinden.

Net zoals vorig jaar kunnen de Veurnse terrassen worden verdubbeld in oppervlakte doordat ze extra ruimte krijgen op het openbare domein. Zo kunnen er meer klanten op een veilige manier zich op een plekje installeren op het terras van een café of restaurant. De horeca en het stadsbestuur hebben samen alle afspraken vastgelegd. Er zal ook een voorstel aan de gemeenteraad worden voorgelegd om de terrastaks voor 2021 niet te innen.

Pluspunt is dat er, door een aangepast ontwerp van de terraszones op de Grote Markt, dit jaar wel plaats is voor de organisatie van de wekelijkse woensdagmarkt. Het stadsbestuur voorziet ook de sfeervolle verlichting die vorig jaar op de Grote Markt voor een gezellige zomerse zuiderse sfeer zorgde.

Verkeersimpact op de Grote Markt

Het verkeer kan vanaf zaterdag 8 mei vanuit de Ooststraat en Noordstraat enkel via de parkeerzone op de Grote Markt richting de Zuidstraat rijden. De rijrichting van het eenrichtingsverkeer tussen de Vleeshouwersstraat en de Nieuwstraat wordt tijdelijk omgedraaid. De verbinding tussen de Grote Markt en de Appelmarkt is afgesloten. De Appelmarkt blijft toegankelijk via de Nieuwstraat, Kaatsspelplaats of de Houtmarkt. Van 3 mei tot 2 juni is de Nieuwstraat wel onderbroken, waardoor de omleiding dan via de Duinkerkestraat zal verlopen. De parkeerplaatsen blijven allemaal behouden. Tussen de terrassen en de parkeerzone komt er een corridor voor voetgangers en fietsers met een verplichte wandelrichting. Op de terrassen zal er geen muziek mogen worden gespeeld. De verdubbelde terrassen mogen tot 15 september blijven staan.

“Met de horeca zijn goede afspraken gemaakt en er is ook een feeëriek kader gecreëerd om even de coronacrisis te doen vergeten en het zomers gevoel bij iedereen op te wekken op een veilige wijze”, zegt burgemeester Peter Roose.

Guido Hoste, schepen van Lokale Economie: “Zoveel Veurne, zoveel terrassen! We zijn klaar voor de zomer en herhalen met plezier de succesformule die we vorig jaar hebben toegepast. We hopen samen met de horeca op vele mooie zomerse dagen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.