https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vanaf zaterdag kan je terrasje doen in Middelkerke: “Burgerlijke wijsheid, geen ongehoorzaamheid”

Burgemeester Jean-Marie Dedecker is zeker van z'n stuk.© LC
Burgemeester Jean-Marie Dedecker is zeker van z'n stuk.© LC
Paul Bruneel

Officieel kunnen de terrassen opnieuw open vanaf 8 mei, maar vanaf zaterdag 1 mei zal het al mogelijk zijn om op de Middelkerkse Zeedijk van een terrasje te genieten. Burgemeester Jean-Marie Dedecker kondigde vorige week al aan dat hij op 1 mei de terrassen in Middelkerke willen laten openen en hij blijft bij zijn voornemen. Uiteraard wil hij niet dat de horeca-uitbaters een boete riskeren en daarom zocht en vond hij een achterpoortje.

Na een vergadering met 50 horeca-uitbaters van de gemeente eerder deze week, werd beslist om de vergunningen voor de terrassen op de Zeedijk in te trekken. De dijk wordt dan openbaar domein en de gemeente zal de terrassen zelf voorzien van het nodige meubilair. Ook op de Zeedijk worden nog meer stoelen en tafels geplaatst.

“De andere reglementen blijven wel gelden en op de terrassen zal er geen bediening mogelijk zijn. Raamverkoop en afhaal blijven, maar de mensen zullen wat ze hebben gekocht tenminste kunnen nuttigen aan een propere tafel en een propere stoel”, aldus burgemeester Dedecker. “Er komen meer dan 100 tafels en meer dan 400 stoelen. Om alles in de meest hygiënische omstandigheden te laten verlopen, worden vrijwilligers ingezet om tafels en stoelen te ontsmetten. Zeg nu zelf, wat is er beter, dat de mensen kunnen plaatsnemen op een ontsmette stoel aan een propere tafel, of dat ze moeten plaatsnemen op de grond of een niet-ontsmette plek?”

De burgemeester benadrukt dat het niet gaat om burgerlijke ongehoorzaamheid, maar om burgerlijke wijsheid. De vrijwilligers zullen werken in twee shiften, van 12 tot 16 uur en van 16 tot 20 uur.

Overkant straat

Jean-Marie Dedecker stuurde het besluit al naar de gouverneur van West-Vlaanderen. In een reactie stelt gouverneur Decaluwé dat wie iets koopt aan een raam, dat niet mag opeten of uitdrinken in de onmiddellijke omgeving. “Ik zeg nooit vooraf of er controles zullen zijn, maar dat valt niet uit te sluiten”, laat de gouverneur weten.

Vrijwilligers zorgen voor het ontsmetten van de tafels en stoelen

Volgens Jean-Marie Dedecker hangt het ervan af hoe je het bekijkt: “De horecaterrassen op de Zeedijk sluiten niet aan op de horecazaak want de straat ligt er tussen, dus zijn de terrassen gelegen aan de overzijde van de straat.”

Naar verluidt zou er op zaterdagnamiddag op het Epernayplein ook een actie plaatsvinden van de horeca-uitbaters zelf. De stoelen en tafels, die geplaatst worden door de gemeente Middelkerke, blijven staan tot 8 mei, de dag dat de terrassen officieel open mogen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten