Vanaf midden juni ook zomerbar in de Kortwagenstraat in Ledegem: vierkantshoeve wordt Bar Silo

De hoeve achteraan, met kenmerkende silo, wordt momenteel omgeturnd tot zomerbar. (gf)
De hoeve achteraan, met kenmerkende silo, wordt momenteel omgeturnd tot zomerbar. (gf)
Wouter Vander Stricht

Op de site waar vroeger Cirque Magique vroeger neerstreek, wordt deze zomer Bar Silo geopend. “We willen dat de mensen er kunnen genieten van een drankje en een hapje, maar we bieden er ook sport aan”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Sinds eind vorig jaar nam het team achter Rockvillage enkele extra uitdagingen aan. De expertise die ze verzamelden willen ze gebruiken om uiteenlopende pop-up events en projecten waar kwaliteit en beleving centraal staan, op te zetten. Een van die projecten werd zomerbar Bar Silo. De hoeve en de bijhorende gronden die zich uitstrekken tussen Kortwagenstraat en Sint-Pieterstraat in Ledegem zijn eigendom van Agrotech Belgasia. “Vroeger werd er Cirque Magique op georganiseerd. Toen bevond de ingang zich langs de Sint-Pieterstraat. Wij werken vanop de vierkantshoeve waarvan de toegang zich bevindt in de Kortwagenstraat 73”, zegt Martine Verbist die samen met Vanessa Van Lierde, Mathias Vandenberghe en Karel Dierick het team vormt dat momenteel Bar Silo in de steigers aan het zetten is.

Kezelbergroute

Bar Silo is vernoemd naar de silo die voor de vierkantshoeve staat en een eyecatcher is voor wie door de Kortwagenstraat rijdt. “Er is een lange oprijlaan die naar de hoeve leidt. Vooraan zal er parking voor de wagens voorzien zijn, aan de hoeve zelf een fietsparking. De oprit wordt doorkruist door de Kezelbergroute. Er passeren dus sowieso al veel fietsers. Toen we op een donkere januaridag de hoeve gingen bekijken werden we verrast door de zonsondergang. De mooiste van West-Vlaanderen. Die zal een extra troef zijn voor onze zomerbar.”

Vanaf midden juni ook zomerbar in de Kortwagenstraat in Ledegem

De zomerbar zal twee terrassen hebben, eentje centraal binnen de hoevemuren en eentje achteraan dat altijd in de zon baadt en dat op de weidse landerijen uitkijkt. “Er is respectievelijk plaats voor 150 en 250 mensen, we hebben rekening gehouden met de huidige geldende maatregelen, maar hopen natuurlijk dat die nog wat versoepelen. Achter de vierkantshoeve, op respectabele afstand van het terras, is ook een sportplatform aangelegd. Bedoeling is dat er daar kan gesport worden. Cyclo Studio uit Gent komt er spinning geven, Oshin Derieuw geeft er bokstraining, Beweegpunt uit Izegem doet er core workouts en Balans Yogaschool verzorgt er yogasessies… Wie gesport heeft zal zich kunnen douchen om daarna te genieten op het terras. En wie op het terras zit, zal misschien getriggerd worden om er ook te sporten. We hopen dat het kruisbestuivend werkt. Er zijn niet enkel sportfaciliteiten, een kinderhoekje zal de kleinsten ook toelaten zich te amuseren.”

Helpende handen

En amuseren en genieten zal ook kunnen op de terrassen uiteraard. “We hebben uitgebreide drankkaart met lokale biertjes, verfrissende wijntjes, maar ook koffie en thee. Er zijn cocktails en mocktails met onze Bar Silococktail als uitschieter. In de namiddag kun je er een pannenkoek, wafel, ijsjes of een donut eten, naar de avond toe is er een greep uit diverse koude en warme tapas die je ook kunt delen binnen je bubbel. Op woensdag, donderdag en vrijdagavond en in het weekend zorgen dj’s voor de gepaste muziek.”

Ondertussen is men nog bezig de hoeve om te turnen tot een zomerbar. “In de schuur hebben we een vaste bar en een keuken. Voor de rest gebruiken we de gebouwen niet echt. Maar buiten is er wel wat werk om alles in orde te krijgen. Daarom pinnen we ons ook nog niet vast op een exacte datum om te openen. We streven naar midden juni. Vanaf dan zal de bar open zijn op donderdagavond en op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf de middag tot het dan geldende sluitingsuur. In juli en augustus openen we zeven op zeven, van ‘s middag tot sluitingstijd. Streefdoel is om tot midden september open te blijven, maar blijft het weer goed dan breien we daar misschien nog een verlengstuk aan tot eind september.”

Voor meerdere zomers

Er zullen ook nog heel wat helpende handen nodig zijn. “We zoek van alles wat: mensen zonder ervaring, maar ook met ervaring in de horeca. Extra’s, flexi’s, jobstudenten,… Van een barverantwoordelijke tot iemand die wil helpen afruimen. Het wordt een leuke sfeer om in te werken. We hopen heel wat mensen uit de regio te mogen verwelkomen en werkten ons concept uit met de bedoeling het meerdere zomers te laten evolueren.”

Info via info@barsilo.be of via BarSiloLedegem (Facebook) Bar_Silo (Instagram).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.