Uitgetest: lekker en gezond je eigen bord vullen bij restaurant Mooma in Roeselare

Anje en Luc baten sinds drie jaar Mooma uit: “We hebben bewust gekozen voor een kleinschalig, gezellig restaurant”, klinkt het.© Stefaan Beel
Anje en Luc baten sinds drie jaar Mooma uit: “We hebben bewust gekozen voor een kleinschalig, gezellig restaurant”, klinkt het.© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Eenvoudig, vers en lekker, dat is het credo van Anje Vanryckeghem en Luc Casier van restaurant Mooma. Op paaszondag passeerden we er om te proeven van hun afhaalmaaltijd: een slaatje met geitenkaas en asperges. “We kunnen rekenen op de steun van heel wat vaste klanten voor onze takeaway”, vertelt het koppel.

Restaurant Mooma vinden we sinds drie jaar in de Gaaipersstraat in Roeselare. De zaak wordt uitgebaat door Anje Vanryckeghem en haar man Luc Casier. “Het was mijn droom om ooit een eigen zaak te beginnen”, begint Anje te vertellen. “Ik heb vroeger veel in de horeca gewerkt en deed ook ervaring op als kokkin, maar uiteindelijk koos ik aanvankelijk voor het lesgeven in het deeltijds kunstonderwijs. Op een gegeven moment verminderde het aantal leerlingen en bijgevolg dus ook het aantal lesuren. Het ideale moment om mijn droom waar te maken met een eigen restaurant.”

“Daarbij hechten we meer belang aan de sfeer en gastvrijheid dan aan het commerciële. Liever een tafel minder maar een topsfeer, dan dat we elk plekje opvullen. We zijn bewust klein begonnen om geleidelijk aan te groeien naar hetgeen we echt wilden en dat is ook gelukt. Daarbij moeten we het vooral hebben van de mond-tot-mondreclame”, stelt Luc. “We gaan voor de eenvoudige, verse keuken, met de nadruk op heel veel groenten. In normale omstandigheden zijn we ieder weekend open en hebben we een vast menu, telkens met een vegetarisch alternatief. We willen ook dat de mensen volop genieten en er echt een avond van maken. Het tempo ligt dan ook iets lager dan in vele andere restaurants, maar we merken dat onze klanten dit waarderen.”

Eigen materiaal

In tegenstelling tot vele andere restaurants, kozen Luc en Anje niet voor afhaalmaaltijden tijdens de eerste lockdown. “We hebben een compleet andere manier van werken, waarbij takeaway niet vanzelfsprekend is”, verduidelijkt Anje. “Bovendien hebben we het niet zo voor wegwerpverpakkingen, dat past helemaal niet bij ons concept en onze manier van werken. Pas bij de tweede horecasluiting hebben we beslist om toch voor een vorm van afhaal te gaan. Vooral omdat we er willen blijven zijn voor de klanten, contact houden want uit het oog is vaak ook uit het hart. Sinds nieuwjaar vragen we de mensen om zelf hun borden en potjes mee te brengen en dat blijkt een groot succes. Mensen gaan helemaal mee in ons verhaal. Het voordeel is ook dat we het bord kunnen dresseren zoals we dat op restaurant zouden doen.”

“Het zijn onzekere tijden, maar we hebben geluk dat we geen personeel hebben én dat we ook nog een andere job hebben. Ik geef nog steeds les in het deeltijds kunstonderwijs en Luc werkt bij Roularta, al willen we natuurlijk niets liever dan gewoon weer openen. Wij hebben het nadeel dat we vooral in de donkere maanden van het jaar goed draaien, in de zomer is het automatisch rustiger. Dat betekent dat we pas in het najaar weer op volle kracht draaien.”

Meer dan genoeg

Normaal heropent de horeca op 1 mei, al zijn er in deze coronatijd geen zekerheden. Daarom geven we de horeca graag een duwtje in de rug, al is een lekkere maaltijd op Pasen geen straf, een goed alternatief voor traditionele familiale gezelligheid. Speciaal voor Pasen pakten ze uit met verschillende gerechtjes, waarbij we eerst voor een aspergesoepje kozen gevolgd door een slaatje met geitenkaas, perfect gepresenteerd op bord. Naast de geitenkaas was er een overvloed aan groenten, een dressing maakte het geheel af. Alles samen meer dan genoeg om voldoende en lekker te eten, een aanrader. Omdat het niet altijd chocolade op Pasen hoeft te zijn.

Het aanbod vind je elke week op www.mooma.be , bestellen kan via 0479 43 12 89. Een volledige lijst kan je raadplegen via www.kw.be/afhaal .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.