De uitbating van het Schuttershof in Sint-Kruis bij Brugge onder Jochen Schuermans werd failliet verklaard. Voor eigenaar van het gebouw Francis Vandendorpe is het geen nieuw verhaal. “Sinds ik het complex in 1994 heb gekocht, heb ik al drie uitbaters failliet zien gaan”, zegt hij. “De bouwpromotoren kloppen aan mijn deur met de vraag er appartementen te mogen bouwen, maar ik wil het behouden als ontmoetingsplaats en van zaterdag 13 december tot maandag 5 januari zal ik hier met mijn vennoot Frederik Philibert de winterbar Sinte-Cruys uitbaten.”
Het Schuttershof in de Boogschutterslaan is failliet. Opnieuw. Op 6 oktober werd de vennootschap Ribhouse, waarmee horecaondernemer Jochen Schuermans het complex met horecazaak en feestzaal sinds 2020 uitbaatte, door de ondernemingsrechtbank failliet verklaard. Het is een triest hoofdstuk in het verhaal van de ooit zo roemrijke uitgaansgelegenheid en feestlocatie.
Op deze locatie in de Boogschutterslaan is intussen al zestig jaar een feestzaal gevestigd. Aanvankelijk was de zaal eigendom van de Vereniging der Zelfstandigen en de Burgerij van Sint-Kruis. Er werden doorheen de jaren allerlei bals, fuiven, concerten, schietingen, beurzen en zelfs nog bodybuildingwedstrijden gehouden. In 1994 werd Sint-Kruisenaar Francis Vandendorpe, oprichter van het legendarische café Ma Rica Rokk – enkele jaren geleden herdoopt tot Villa Gerard – eigenaar van het feestcomplex. Hij is vandaag nog altijd eigenaar van het complex maar doet de uitbating dus niet zelf.
Drie failliete uitbaters
Er passeerden in de geschiedenis van het complex al heel wat exploitanten de revue. “Sinds ik het complex in 1994 heb gekocht heb ik, als ik het me allemaal juist herinner, al drie uitbaters failliet zien gaan. De intussen al enkele jaren overleden Pol De Prest heeft hier wel een tijd goed gewerkt met zijn ribbetjes- en steakhouse, en ook veel populaire fuiven, maar is in 2008 dan toch ook failliet gegaan”, zegt Francis.
Het complex was toen al enkele jaren omgedoopt tot Studio Hall, om verwarring met andere feestlocaties met dezelfde naam in de omtrek tegen te gaan. Daarna kwam de voormalige Sijseelse drukker Guy Brunet aan het roer te staan van de uitbating, via een ingewikkeld kluwen aan vennootschappen, maar ook dat verhaal bleef niet duren. In 2020 verliet hij Studio Hall om samen met enkele medewerkers de horecazaak Warande nieuw leven in te blazen. Maar ook die uitbating liep op de klippen. In juni 2020 nam Jochen Schuermans, die eerder nog jeugdcafés op ‘t Zand had gerund, dan de uitbating van het complex over met de nieuwe vennootschap Ribhouse. Na enkele jaren kwam er al een gerechtelijke reorganisatie met afbetalingsplan voor de hoogoplopende schulden, maar uiteindelijk mondde ook die uitbating dus uit in een faillissement.
“Voor kleine tot middelgrote beurzen en andere wat kleinschaligere activiteiten en bijeenkomsten zie ik wel nog mogelijkheden”
“Het is moeilijk om me uit te spreken voor de redenen daarvoor, maar het is natuurlijk wel een groot pand waar veel kosten aan verbonden zijn”, vervolgt Francis Vandendorpe. “Het is ook wel zo dat de uitbating onder Jochen Schuermans ervoor koos om enkel het horecagedeelte vooraan te gebruiken en quasi niets te doen met de grote feestzaal. In totaal is hier 2.400 vierkante meter uitbatingsruimte maar die wordt dus verre van allemaal benut…”
“Of er nog wel potentieel is voor zo’n grote zaal als deze? Ik denk het wel maar dan wel met andere concepten en activiteiten. De tijd van de grote bals en fuiven lijkt me in grote mate voorbij; dat zie je overal. Ik hoor dat de grote fuifzaal van Het Entrepot ook nog nauwelijks gebruikt wordt. Ook de discotheken verdwijnen een voor een. Het nachtleven is echt niet meer wat het geweest is”, gaat Francis Vandendorpe voort. “Maar voor kleine tot middelgrote beurzen en andere wat kleinschaligere activiteiten en bijeenkomsten zie ik wel nog mogelijkheden…”
Winterbar
“Weet je trouwens dat er al heel wat bouwpromotoren aan mijn deur klopten sinds het recentste faillissement? Ze vragen me allemaal of ik het complex wil verkopen om er appartementen te mogen bouwen. Maar ik ben niet van plan om erop in te gaan. Ik vind het namelijk wel belangrijk dat er ook in Sint-Kruis, dat me na aan het hart ligt, nog een ontmoetingsplaats is, want er is hier bijna niets meer waar de mensen nog gezellig kunnen samenkomen”, aldus Francis Vandendorpe.
“Al heel wat bouwpromotoren klopten aan mijn deur sinds het recentste faillissement. Ze willen hier appartementen bouwen”
Francis Vandendorpe heeft samen met zijn vennoot Frederik Philibert, met wie hij ook Villa Gerard uitbaat, dan ook plannen met het complex. “In het horecagedeelte vooraan starten we op zaterdag 13 december met een gezellige winterbar, met de naam Sinte-Cruys. We zullen het gezellig aankleden met kerstbomen en andere kerstattributen. De uitbating doen we dus met het team van Villa Gerard”, vertelt Francis.
“Je zal hier terechtkunnen voor allerlei hartverwarmende drankjes. Na een inloopperiode van enkele dagen zullen we ook wat hapjes op de kaart zetten. In de grote zaal achteraan zullen we een soort speeldorp installeren, zodat ook de kinderen kunnen meekomen. De uitbating loopt tot het einde van de kerstvakantie. Daarna nemen we even de tijd om te evalueren. Als we er positief op terugkijken is het goed mogelijk dat er later in het voorjaar nog een vervolg op komt. Maar daarvoor kijken we dan ook wel naar partners om mee in het verhaal te stappen. Dus, neen ik wil het niet zomaar opgeven met het Schuttershof.” (PDV/foto Davy Coghe)